iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Τρίτη - 16 Απριλίου 2024

Παραιτήθηκε ο
πρόεδρος της
Βρετανικής βουλής


Σε εξέλιξη βρίσκεται το πολιτικό θρίλερ στη Βρετανία, με τον πρόεδρο της Βουλής των Κοινοτήτων Τζον Μπέρκοου να τερματίζει τη δεκαετή θητεία του και να ανακοινώνει την παραίτησή του, ενώ οι βουλευτές του βρετανικού Κοινοβουλίου καλούνται να αποφασίσουν εάν θα προχωρήσουν σε πρόωρες εκλογές.

Με αγωνία αναμένονται οι επόμενες κινήσεις του Μπόρις Τζόνσον, η πολιτική τύχη του οποίου κρέμεται από μια λεπτή κλωστή. 

«Ήταν τεράστια τιμή που βρέθηκα στον συγκεκριμένο θώκο» τόνισε στη Βουλή των Κοινοτήτων ο Μπέρκοου ο οποίος ανέλαβε πρόεδρος το 2009. 

Ανακοίνωσε ότι δεν θα αμφισβητήσει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, αν το Κοινοβούλιο ψηφίσει υπέρ αυτής. Αν, όπως αναμένεται, οι βουλευτές καταψηφίσουν την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, όπως έχει ζητήσει ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, θα υποβάλει την παραίτησή του στις 31 Οκτωβρίου, την προγραμματισμένη ημερομηνία για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

«Δεν έχω να ζητήσω συγγνώμη από κανέναν»

Συναισθηματικά φορτισμένη ήταν η τελευταία ομιλία του Μπέρκοου, ο οποίος δήλωσε υπερήφανος που ενήργησε «αντικειμενικά».

«Δεν έχω να ζητήσω συγγνώμη από κανέναν για τον τρόπο με τον οποίο υπηρέτησα τη θητεία μου» τόνισε.

Με χειροκροτήματα οι Εργατικοί υποδέχθηκαν την ανακοίνωση παραίτησης του Μπέρκοου, ενώ οι περισσότεροι Συντηρητικοί παρέμειναν καθιστοί στα έδρανά τους.