iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Πέμπτη - 28 Μαρτίου 2024

6 στους 10 ανάπηρους
Έλληνες μαθητές
δεν έχουν υποστήριξη


Εμπόδια, προσκόμματα, συχνά και αδιέξοδα, συναντούν στη διαδρομή τους μέσα στο εκπαιδευτικό σύστημα δεκάδες χιλιάδες μαθητές με αναπηρία ή και ειδικές ανάγκες στη χώρα μας.

Μόλις 4 στους 10 μαθητές με αναπηρία/ειδικές ανάγκες στα γενικά σχολεία λαμβάνουν εξειδικευμένη υποστήριξη, ενώ η αναλογία είναι αποκαρδιωτική στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση όπου υποστηρίζεται 1 στους 10 μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Την ίδια στιγμή, 1 στους 3 μαθητές των τμημάτων ένταξης έχουν τοποθετηθεί χωρίς καμιά αξιολόγηση από διαγνωστικό φορέα, φυσικό επακόλουθο της ανεπαρκούς στελέχωσης των Κέντρων Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης (ΚΕΣΥ).

 

Τα στοιχεία αυτά επισημαίνονται από την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ), στο πλαίσιο σχετικής έρευνας για το θέμα της εκπαίδευσης των μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες από το Παρατηρητήριο Θεμάτων Αναπηρίας της ΕΣΑμεΑ.

Ειδικότερα, και σύμφωνα με την ΕΣΑμεΑ:

– 90.743 ήταν οι μαθητές με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες το σχολικό έτος 2017-2018. Πρόκειται για το 6,3% του συνόλου των μαθητών της χώρας. Ενώ αξίζει να επισημανθεί ότι αυτά τα στοιχεία που αφορούν στο συνολικό μαθητικό δυναμικό με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες δημοσιοποιούνται για πρώτη φορά, καθώς τα προηγούμενα έτη τα διαθέσιμα στοιχεία αφορούσαν στον μαθητικό πληθυσμό μόνο των ειδικών σχολείων.

– 57.3% των μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στα γενικά σχολεία δεν λαμβάνουν εξειδικευμένη υποστήριξη, παρά υποστηρίζονται μόνο από τον εκπαιδευτικό της γενικής τάξης. Η Ομοσπονδία χαρακτηρίζει πολύ ανησυχητικό το γεγονός ότι υπάρχουν τόσο υψηλά ποσοστά μαθητών που παρότι φοιτούν σε γενικά σχολεία δεν λαμβάνουν καμία εξειδικευμένη υποστήριξη. Παράλληλα, επισημαίνει ότι είναι υψηλά τα ποσοστά των μαθητών που είτε εντάσσονται σε πολυπληθή και ετερόκλητα τμήματα ένταξης, τα οποία λειτουργούν σε πολλές περιπτώσεις ως ο «Καιάδας» των γενικών σχολείων, είτε λαμβάνουν μόνο μερικώς εξατομικευμένη υποστήριξη η οποία δεν καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες τους.

– Στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση μόνον 1 στους 10 λαμβάνει εξειδικευμένη υποστήριξη. Τα στοιχεία μαρτυρούν επίσης κατά την ΕΣΑμεΑ ότι «η πλειονότητα των μέτρων που λαμβάνονται προς την κατεύθυνση της συμπεριληπτικής εκπαίδευσης περιορίζονται κυρίως στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, γεγονός που όχι μόνο δεν εξασφαλίζει τη σχολική εξέλιξη των μαθητών με αναπηρία επιτείνοντας τη σχολική διαρροή, αλλά κυρίως αναχαιτίζει την πραγματική δυνατότητα κοινωνικής και επαγγελματικής ένταξης στο μέλλον».