iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Πέμπτη - 25 Απριλίου 2024

Πρόγραμμα διαστημικής
εκπαίδευσης
στη Ραφήνα


Το διαστημικό πρόγραμμα εκπαίδευσης «Earth from Space» αποτελείται από μια σειρά δραστηριοτήτων διαστημικής εκπαίδευσης και απευθύνεται σε μαθητές/τριες Γυμνασίων/Λυκείων με σκοπό να τους/τις εμπνεύσουν να ασχοληθούν με τα επαγγέλματα του διαστήματος, τη διαστημική επιστήμη και τη μηχανική.

Υπεύθυνος του προγράμματος είναι ο διευθυντής του 3ου ΕΚ ανατολικής Αττικής (Ραφήνας) Αριστείδης Παλιούρας.

Το Σάββατο 5 Οκτωβρίου 5:30 μμ στο ΕΠΑΛ Ραφήνας, θα γίνει ενημέρωση για το πρόγραμμα και θα γίνουν οι εγγραφές των μαθητών. Το πρόγραμμα είναι δωρεάν και τα μαθήματα θα γίνονται κάθε Σάββατο στις 5:30 μμ – 6:30 μμ στο 3ο Ε.Κ. Ανατολικής Αττικής.  

Μετά την ενημέρωση για το πρόγραμμα «Earth from Space» έχετε τη δυνατότητα να ακούσετε δύο ενδιαφέρουσες ομιλίες, η μία από τον Διονύση Σιμόπουλο Επίτιμο Διευθυντή του Ευγενιδείου Πλανηταρίου και η άλλη από τον κ. Πλειώνη Μανώλη Δ/ντη του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Στο συνημμένο αρχείο μπορείτε να δείτε το πρόγραμμα της ημερίδας.

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι λόγω των ραγδαίων εξελίξεων στον τομέα του διαστήματος και της κλιματικής αλλαγής, οι μαθητές/τριες πρέπει να αρχίσουν να εμπλέκονται με την επίλυση πραγματικών, αυθεντικών προβλημάτων που έχουν σχέση με τιν κλιματική αλλαγή, αξιοποιώντας δορυφορικά δεδομένα, που παρέχει ελεύθερα τα τελευταία χρόνια η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA).

Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρηματοδοτεί πολλά projects στον τομέα του διαστήματος. Η διαστημική πολιτική της ΕΕ στοχεύει στην αντιμετώπιση μερικών από τις πλέον πιεστικές προκλήσεις σήμερα, όπως η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, η συμβολή στην τόνωση της τεχνολογικής καινοτομίας και η παροχή κοινωνικοοικονομικών οφελών στους πολίτες. Η διαστημική τεχνολογία, τα δεδομένα και οι υπηρεσίες έχουν καταστεί αναπόφευκτες στη ζωή των Ευρωπαίων. Βασιζόμαστε σε αυτά όταν χρησιμοποιούμε κινητά τηλέφωνα και συστήματα πλοήγησης αυτοκινήτων, παρακολουθούμε δορυφορική τηλεόραση και αποσύρουμε χρήματα. Οι δορυφόροι παρέχουν επίσης άμεση πληροφόρηση σε περιπτώσεις καταστροφών, όπως σεισμοί, δασικές πυρκαγιές ή πλημμύρες, επιτρέποντας τον καλύτερο συντονισμό μεταξύ ομάδων έκτακτης ανάγκης και διάσωσης.