iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Παρασκευή - 29 Μαρτίου 2024

Άρχισε ο
εμβολιασμός για
τον ιό της γρίπης


Η περίοδος της έξαρσης της εποχικής γρίπης πλησιάζει και τα φαρμακεία της χώρας έχουν ήδη στη διάθεσή τους τα αντιγριπικά εμβόλια.

Σύμφωνα με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, εν όψει της έξαρσης της γρίπης, η «φαρέτρα» των φαρμακοποιών θα ενισχυθεί με 137.000 αντιγριπικά εμβόλια. Τα εμβόλια για τη γρίπη βρίσκονται ήδη στα ράφια των φαρμακείων.

Όσον αφορά το κόστος του, η λιανική τιμή του τετραδύναμου κυμαίνεται από 10,72 έως 13,73 ευρώ, ενώ χορηγείται δωρεάν με ιατρική συνταγή στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού.
Επισήμως ο αντιγριπικός εμβολιασμός άρχισε την 1η Οκτωβρίου και αναμένεται να διαρκέσει έως και τα μέσα Νοεμβρίου. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η περίοδος της εποχικής γρίπης είναι από τον Οκτώβριο έως και τον Απρίλιο, με πιθανή έξαρση μεταξύ Δεκεμβρίου και Μαρτίου.

Η εποχική γρίπη είναι το πιο συχνό νόσημα, καθώς και το πιο συχνό αίτιο θανάτου από νόσημα που προλαμβάνεται με εμβολιασμό. Ο ετήσιος αντιγριπικός εμβολιασμός είναι το μοναδικό μέτρο που μπορεί αποδεδειγμένα να προφυλάξει από τη νόσο με το ποσοστό προφύλαξης να κυμαίνεται από 40%-60%. Ακόμα όμως και στην περίπτωση που εμβολιασθέντα άτομα νοσήσουν, η κλινική εικόνα είναι ηπιότερη και αποτρέπεται στη συντριπτική πλειοψηφία η ανάγκη για νοσηλεία.