iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Παρασκευή - 19 Απριλίου 2024

Ο Γιώργος Δουβίτσας
για τη ρύπανση
των πλοίων


Για το οξυμένο πρόβλημα ατμοσφαιρικής ρύπανσης από τα πλοία, δίνει λύση σε μεγάλο βαθμό, η Κοινοτική Οδηγία 2016/802 του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου, η εφαρμογή της οποίας από 1ης Ιανουαρίου 2020, καθιστά υποχρεωτική την μεγάλη πτώση περιεκτικότητας σε θείο των ναυτιλιακών καυσίμων, σε μόλις 0,5%, σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα (όφειλαν να είναι 3,5% από τον Ιούνιο του 2014), για όλα τα ανεξαιρέτως τα επιβατηγά και εμπορικά πλοία.

Επιπλέον προβλέπει λύσεις μείωσης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από τα ελλιμενισμένα πλοία, που είναι μείζον πρόβλημα για τις πόλεις-λιμάνια, με εναλλακτική λύση ηλεκτροδότησης τους από την ξηρά, εφόσον σήμερα ηλεκτροδοτούνται από βοηθητικούς κινητήρες. Προβλέπει επίσης τοποθέτηση καταλυτών στα φουγάρα των πλοίων, αλλά και μια σειρά από άλλα σημαντικά μέτρα.

Οι μειώσεις των εκπομπών οξειδίων του θείου και άρα η μείωση της ρύπανσης, προβλέπεται να έχουν ευεργετικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία, ιδίως σε τμήματα πληθυσμού που υποφέρουν από αναπνευστικές παθήσεις, αλλά και στο περιβάλλον και στην ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Η δήλωση του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κου Ιωάννη Πλακιωτάκη (5/9/19) προς τον Γ.Γ. του IMO (Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός), δείχνει ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης της σημερινής κατάστασης και ότι η Ελλάδα θα προωθήσει σύντομα σχετική νομοθεσία για την εφαρμογή αυστηρών κανόνων που θα εγγυώνται την ασφάλεια των καυσίμων.

 

Ως Ευρωπαϊκή χώρα και πολίτες, πρέπει να εναρμονιζόμαστε με ευεργετικές κοινοτικές οδηγίες όπως η 2016/802. 

Ως Δήμος, πολίτες και τοπικοί φορείς, ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ θα πρέπει ΝΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΟΥΜΕ την άμεση εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας για το λιμάνι μας.

Ας μην ξεχνάμε όμως ότι, πέραν των ρύπων, η μεγάλη εικόνα για την πόλη μας είναι:

  1. Οι εξελίξεις σε σχέση με το  MASTER PLAN επέκτασης του λιμανιού, για τις οποίες πρέπει να ενημερώνεται η τοπική κοινωνία.
  2. Οι παρεμβάσεις κυκλοφοριακής αποσυμφόρησης της Πόλης και του λιμανιού που θα ανακουφίσουν την τοπική κοινωνία και τον εμπορικό κόσμο  από την Ραφήνα μέχρι το Πικέρμι
  3. Ο κόμβος στην Διασταύρωση της Ραφήνας που πρέπει να προχωρήσει χωρίς να υποβαθμίζεται αισθητικά και περιβαντολλοντικά η περιοχή
  4. Η θέσπιση και η τήρηση κανόνων για την αντιμετώπιση της επιβάρυνσης στην ζωή των κατοίκων της περιοχής απο την ολοένα και αυξανόμενη λειτουργία του αεροδρομίου Ελευθέριου Βενιζέλος
  5. Και η αναδάσωση των καμμένων από την φονική πυρκαγιά στις 23 Ιουλίου 2018, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες της περιοχής.

Ο Γιώργος Δουβίτσας είναι πρώην πρόεδρος του ΔΟΠΑΠ Ρ-Π