iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Πέμπτη - 18 Απριλίου 2024

Άσκηση στα Ελληνικά
νησιά για ενδεχόμενο
εισόδου τρομοκρατών


«Παρείσφρηση επιστρεφόντων αλλοδαπών τρομοκρατών μαχητών σε μεικτές μεταναστευτικές ροές σε ελληνικό νησί» και «Ριζοσπαστικοποίηση προσφύγων σε hotspot σε ελληνικό νησί».

Αυτά είναι τα δύο βασικά σενάρια ειδικής άσκησης ετοιμότητας, που προετοιμάζει το Κέντρο Μελετών Ασφάλειας (ΚΕ.ΜΕ.Α) σε μία χρονική στιγμή διάχυτης ανησυχίας για το ενδεχόμενο να περάσουν τζιχαντιστές στην χώρα μας μετά την εισβολή της Τουρκίας στη Συρία, και την ώρα που η κατάσταση στα hotspot των νησιών του βόρειου Αιγαίου είναι εκρηκτική.

Στην άσκηση θα πάρουν μέρος 100 στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής και των Σωφρονιστικών Καταστημάτων με στόχο την αναγνώριση και τη διαχείριση καταστάσεων κρίσης, που σχετίζονται με ριζοσπαστικοποιημένα άτομα και τρομοκράτες. Ζητούμενο της άσκησης είναι να δοκιμαστεί ο συντονισμός των εμπλεκόμενων υπηρεσιών πριν και κατά τη διάρκεια της κρίσης όπως αυτή θα εξελίσσεται μέσα από ειδικά σενάρια, που θα έχουν οπτικοποιηθεί.

Το ΚΕ.ΜΕ.Α είναι επιστημονικός και συμβουλευτικός φορέας, που στελεχώνεται από αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ και ερευνητές με εξειδίκευση στη διαχείριση κρίσεων και εκτάκτων αναγκών και εποπτεύεται από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη. Η συγκεκριμένη διυπηρεσιακή άσκηση ετοιμότητας εντάσσεται στην υλοποίηση της δράσης, «Ενίσχυση των φορέων επιβολής του Νόμου για την αναγνώριση και την καταπολέμηση της ριζοσπαστικοποίησης και του εξτρεμισμού».