iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Πέμπτη - 28 Μαρτίου 2024

Η ρωσική Εκκλησία
απειλεί με διαγραφή
τον Ιερώνυμο


Η Εκκλησία της Ρωσίας θα προχωρήσει στη διαγραφή του ονόματος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών από τα δίπτυχά της εάν ο κ. Ιερώνυμος μνημονεύσει τον Κιέβου Επιφάνιο.

Σύμφωνα με το επίσημο ανακοινωθέν που δημοσιεύει το orthodoxia.info η ρωσική Σύνοδος διαφωνεί με την τοποθέτηση του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου ότι «η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας… πάντα παρέμεινε στην κανονική εκκλησιαστική δικαιοδοσία της Μητέρας Εκκλησίας – Οικουμενικού Πατριαρχείου».
Επίσης ο Πατριάρχης Κύριλλος δεν συμφωνεί με την αναφορά του Αρχιεπισκόπου στην απουσία της ρωσικής Εκκλησίας από την Κρήτη λέγοντας πως: «Η δήλωση του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα ότι «λόγω της απουσίας του Πατριαρχείου Μόσχας» από τη Σύνοδο της Κρήτης το 2016 «δεν υπήρξε ευκαιρία να συζητήσουμε το θέμα της χορήγησης αυτοκεφάλου». Στην πραγματικότητα, το θέμα του αυτοκεφάλου εξαιρέθηκε από την ατζέντα της Συνόδου πολύ νωρίτερα, κατόπιν επιμονής του Πατριάρχη Βαρθολομαίου».

Ο Ρώσος Πατριάρχης κατηγορεί εμμέσως πλην σαφώς τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ότι ακολούθησε πλήρως την γραμμή της Κωνσταντινούπολης και πως αγνόησε τις εκκλήσεις των 9 μητροπολιτών που είχαν διαφορετική άποψη, τους οποίους ανέφερε ονομαστικά. Μάλιστα σε μια προσπάθεια διάσπασης της Ελλαδικής ιεραρχίας η Σύνοδος της Εκκλησίας της Ρωσίας αποφάσισε να συνεχίσει να συλλειτουργεί μόνο με τους μητροπολίτες που διαφώνησαν με την απόφαση, διακόπτοντας την Κοινωνία με τους άλλους.