iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Παρασκευή - 19 Απριλίου 2024

Ο Στέργιος Τσίρκας
για τον ΧΥΤΑ
Γραμματικού


Ανοικτή επιστολή του Δήμαρχου Μαραθώνα Στέργιου Τσίρκα προς τον Περιφερειάρχη και το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής για την απόφαση λειτουργίας της ΟΕΔΑ Γραμματικού.

Στην πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου (Τετάρτη, 16/10/2019) αποφασίσατε την λειτουργία της ΟΕΔΑ Γραμματικού. Καταρχάς, να εκφράσω την τεράστια έκπληξή μου για το πώς είναι δυνατόν ένα τόσο σημαντικό θέμα να συζητείται και να αποφασίζεται ως εκτός ημερησίας διατάξεως θέμα. Δυστυχώς, η μόνη εξήγηση που μπορεί να δοθεί είναι ότι θέλατε να αποφύγετε την παρουσία εκπροσώπων του Δήμου μας παρότι ως προς αυτό είχατε πολιτική, ηθική, θεσμική και νομική υποχρέωση. Φαίνεται ότι ακόμα και η τελευταία απόφαση της επιτροπής αναφορών της Ε.Ε. που μιλά για διαβούλευση με την τοπική κοινωνία δεν σας είναι γνωστή.

Ως προς την ουσία του θέματος:

  1. Ο ισχυρισμός περί απένταξης του έργου από την Ε.Ε. εάν δεν λειτουργήσει είναι προφανώς ανακριβής. Το έργο έχει απενταχθεί από το ταμείο συνοχής από το 2015 λόγω των προβλημάτων που θα δημιουργήσει στο περιβάλλον. Αποφασίστηκε μάλιστα από τότε 100% δημοσιονομική διόρθωση και συνεπώς η επιστροφή 11.000.000 Ευρώ.

  2. Το έργο είναι παράνομο, αφού παραβιάζει τη νομοθεσία περί ρεμάτων. (Ν.42581/2014). Ρέματα των οποίων η ύπαρξη έχει διαπιστωθεί από τους αρμόδιους επιθεωρητές περιβάλλοντος και την ΥΠΕΚΑ εκβάλλουν στον Ευβοϊκό με προφανείς κινδύνους για τους κατοίκους, όχι μόνο του Δήμου μας, αλλά και ολόκληρου του λεκανοπεδίου.

  3. Η περιοχή γειτνίασης είναι χαρακτηρισμένη ως περιοχή NATURA από την Ε.Ε..

  4. Η εγκατάσταση βρίσκεται δίπλα σε αρχαιολογικό χώρο υψίστης σημασίας για την πολιτιστική μας κληρονομιά (Αρχαίος Δήμος Ραμνούντας).

  5. Νεώτερες έρευνες διαπιστώνουν την ύπαρξη ρηγμάτων με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

  6. Για τους παραπάνω λόγους η Ε.Ε. έχει κρίνει δύο φορές μέχρι σήμερα τη χωροθέτηση ως ακατάλληλη και μη σύμφωνη με την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Σας παραπέμπω στην 3/2018 της επιτροπής αναφορών ως την πιο πρόσφατη.

Κυρίες/οι,

Αν για εσάς το πιο σημαντικό ζήτημα είναι η αποφυγή του καταλογισμού των 20.000.000 Ευρώ, όπως ελέχθη ως κύριο επιχείρημα στο περιφερειακό συμβούλιο, για εμάς είναι η προστασία των δημοτών μας καθώς και όλων των κατοίκων του λεκανοπεδίου. Οι ζωές μας και οι ζωές των παιδιών μας αξίζουν πολύ περισσότερα, για την ακρίβεια είναι ανεκτίμητης αξίας.

Σας καλούμε να ανακαλέσετε στην αμέσως επόμενη συνεδρίασή σας την τελευταία απόφαση. Σε κάθε περίπτωση σας διαβεβαιώνω ως Δήμαρχος Μαραθώνος ότι ούτε ποτέ θα συμφωνήσουμε ούτε θα επιτρέψουμε τη λειτουργία ΟΕΔΑ στον ιστορικό μας δήμο. Σας καλούμε σε διάλογο προκειμένου, όχι να διορθώσουμε ένα λάθος, αλλά να αποτρέψουμε ένα έγκλημα.