Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Απόφαση ''κεραυνός''
Ειρηνοδικείου για
τα δώρα μισθωτών


Μια απόφαση που μπορεί να αποδειχθεί σταθμός για την περικοπή δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και επίδομα θερινής άδειας εξέδωσε το Ειρηνοδικείο Αμαρουσίου.

Το Ειρηνοδικείο Αμαρουσίου δικαίωσε 13 υπαλλήλους νομικού προσώπου, κρίνοντας ότι η πλήρης κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα, αλλά και του επιδόματος θερινής αδείας, σε υπαλλήλους απασχολούμενους με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου σε νομικά πρόσωπα, όπου ισχύει το Ενιαίο Μισθολόγιο, είναι αντισυνταγματική και αντίθετη σε υπερνομοθετικής ισχύος διατάξεις. Κατόπιν αυτού, το νομικό πρόσωπο υποχρεώθηκε να καταβάλει αναδρομικά τα τρία επίμαχα δώρα, για την τελευταία πενταετία στους 13 υπαλλήλους.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα το θέμα των δώρων και των επιδομάτων θερινής άδειας κρίθηκε αμετάκλητα από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας για το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς το ανώτατο δικαστήριο έκρινε συνταγματικές τις περικοπές και ανεκτές από την ελληνική συνταγματική τάξη. Η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ ισχύει και δεν μπορεί να ανατραπεί δικαστικά, είναι δηλαδή αμετάκλητη.