iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Παρασκευή - 29 Μαρτίου 2024

Έρχονται σε
5 δήμους τα
σπιτάκια της ανακύκλωσης


Ανακυκλώνοντας κερδίζεις. Πώς; Με το πρόγραμμα ανταποδοτικής ανακύκλωσης που ξεκινά σε πέντε δήμους έπειτα από πρωτοβουλία του υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου.

Όσοι επιλέγουν να ανακυκλώνουν στα «σπιτάκια της ανακύκλωσης» που θα τοποθετηθούν σε κεντρικά σημεία της Καλλιθέας και της Νέας Σμύρνης στην περιφέρεια Αττικής, αλλά και στο Ναύπλιο, στα Ιωάννινα και στην Άνδρο θα κερδίζουν τρία λεπτά για κάθε συσκευασία από χαρτί, γυαλί, αλουμίνιο ή άλλο μέταλλο και πλαστικό που θα απορρίπτουν στους ειδικούς κάδους. Ή αλλιώς 1 ευρώ για κάθε 33 συσκευασίες, ποσό που θα δίνεται σε κουπόνι το οποίο στη συνέχεια οι πολίτες που ανακυκλώνουν θα μπορούν να εξαργυρώνουν σε συνεργαζόμενα σούπερ μάρκετ. Σε πρώτη φάση, θα τοποθετηθούν από 10 σπιτάκια ανακύκλωσης σε κάθε έναν από τους πέντε δήμους -Καλλιθέα, Νέα Σμύρνη, Ιωάννινα, Άνδρος και Ναύπλιο- που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα.

Ήδη, ένα σπιτάκι της ανακύκλωσης έχει τοποθετηθεί στο κτίριο του υπουργείου Εσωτερικών επί της οδού Βασιλίσσης Σοφίας 33. Το «σπιτάκι» δεν συγκεντρώνει απλώς τις ανακυκλώσιμες συσκευασίες, αλλά τις επεξεργάζεται επί τόπου. Ειδικός κόφτης τεμαχίζει τα πλαστικά μπουκάλια, άλλο μηχάνημα συμπιέζει το αλουμίνιο, κι άλλο θρυμματίζει το γυαλί.

Το πολύ μεγάλο πλεονέκτημα αυτής της πρωτοβουλίας είναι ότι οι ποσότητες που θα ανακυκλώνονται στα σπιτάκια στη συνέχεια θα αξιοποιούνται αμέσως ως καθαρά υλικά και θα διατίθενται εκ νέου στην παραγωγή. Και επιπλέον, οι πολίτες που θα μεταφέρουν τα ανακυκλώσιμα υλικά στα σπιτάκια της ανακύκλωσης θα έχουν όφελος από την πρώτη στιγμή, αφού θα μπορούν να ανταλλάσσουν τα ευρώ της ανταμοιβής με προϊόντα που θα επιλέγουν από τα σούπερ μάρκετ που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα.