iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Πέμπτη - 28 Μαρτίου 2024

Δίκη Energa
Αθώος ο Μηλιώνης
Ελεύθερος ο Φλώρος


Με σημαντικότατες μειώσεις των ποινών κάθειρξης που είχαν επιβληθεί σε πρώτο βαθμό ολοκληρώθηκε η δίκη της Energa-Hellas Power.

Πιο χαρακτηριστική τη μείωση ποινής του πιο προβεβλημένου εμπλεκόμενου της υπόθεσης των εταιριών παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος Energa και Hellas Power Άρη Φλώρου -που από τα 21 χρόνια κατέβηκε στα 5 χρόνια φυλάκιση με αναστολή- έκλεισε τελεσίδικα από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων η υπόθεση των δύο παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος, οι υπεύθυνοι των οποίων δικάστηκαν για υπεξαίρεση χρημάτων του Δημοσίου.

Μετά από πολύμηνη διαδικασία το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων ανακοίνωσε σήμερα την ετυμηγορία του για την υπόθεση των εταιριών παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος που, κατά τη δικογραφία, δεν απέδιδαν στο Δημόσιο φόρους και τέλη που εισέπρατταν από τους πελάτες τους, αθωώνοντας πέντε κατηγορούμενους και καταδικάζοντας έξι εμπλεκόμενους σε ποινές φυλάκισης, δραστικά μειωμένες από από εκείνες της πρόσκαιρης κάθειρξης που είχε επιβάλει το πρωτοβάθμιο δικαστήριο.
Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου ο επιχειρηματίας Άρης Φλώρος, που είναι εκτός φυλακής από το περασμένο καλοκαίρι, κρίθηκε ένοχος για λαθρεμπορία, νομιμοποίηση παράνομων χρημάτων και υπεξαίρεση. Το δικαστήριο αναγνώρισε τρία ελαφρυντικά, εκ των οποίων τα δύο είχαν αναγνωριστεί και στον πρώτο βαθμό, που αφορούν ειλικρινή μεταμέλεια, σύννομο βίο καθώς και καλή συμπεριφορά μετά την πράξη. Ο επιχειρηματίας καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 5 ετών με τριετή αναστολή καθώς πλην των τριών ελαφρυντικών, καταργήθηκε με τον νέο Ποινικό Κώδικα η επιβαρυντική περίσταση του νόμου «περί καταχραστών του Δημοσίου».

Το δικαστήριο απάλλαξε τον κ. Φλώρο από τις πράξεις της υπεξαίρεσης κατά των ΛΑΓΗΕ ΚΑΙ ΔΕΔΔΗΕ, κρίνοντας πως η διαφορά τους, οι όποιες αξιώσεις τους δηλαδή, ανήκει στη σφαίρα του ιδιωτικού δικαίου. Ουσιαστικά το δικαστήριο αναγνώρισε οφειλή της ENERGA, μόνο προς το ελληνικό Δημόσιο και τους δήμους η οποία προσδιορίστηκε στα 72 εκατομμύρια ευρώ. Η οφειλή δεν φαίνεται να έχει εξοφληθεί λόγω γραφειοκρατίας αν και η εταιρία έχει καταθέσει ποσό 85 εκατομμυρίων ευρώ στο ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Ο κ. Φλώρος έχει εκτίσει ποινή 3 ετών και 11 μηνών, εκ των οποίων τα 2 έτη έχει πραγματοποιήσει μεροκάματα στη φυλακή (τα οποία μετράνε εις διπλούν).
Για άλλους 5 κατηγορούμενους που κρίθηκαν ένοχοι, οι ποινές του δικαστηρίου κυμάνθηκαν από 1 έως 2 έτη με τριετή αναστολή για το αδίκημα της νομιμοποίησης παράνομων χρημάτων καθώς τους αναγνωρίστηκαν είτε το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη, είτε του σύννομου βίου, ή και τα δύο.

Ανάμεσα τους κατηγορούμενους που αθωώθηκαν είναι και οι επιχειρηματίες Βασίλης Μηλιώνης και Αχιλλέας Φλώρος που σε πρώτο βαθμό είχαν καταδικαστεί σε κάθειρξη 10 και 14 ετών αντίστοιχα.