iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Σάββατο - 20 Απριλίου 2024

Κατατέθηκε το νομοσχέδιο
για την ψήφο των
Ελλήνων του εξωτερικού


Έως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται να ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής το σχέδιο νόμου για τη ψήφο των αποδήμων, το οποίο κατατέθηκε τη Δευτέρα και αφορά τη διευκόλυνση των Ελλήνων να ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα από τον τόπο κατοικίας τους.

Μετά την υπερψήφιση του εν λόγου άρθρου στη τέταρτη Συνταγματική Αναθεώρηση-την οποία στήριξαν όλα μαζί τα κόμματα της Βουλής πλην ΣΥΡΙΖΑ- άνοιξε ο δρόμος για τη νομοθετική κατοχύρωση του τρόπου άσκησης του εκλογικού δικαιώματος των ψηφοφόρων, οι οποίοι τη μέρα των εθνικών εκλογών βρίσκονται εκτός επικράτειας. Η νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Εσωτερικών συγκεντρώσει τις 200 ψήφους που απαιτούνται για να ισχύσει ο νόμος, καθότι μετά και τις τελευταίες αλλαγές που είχε κάνει ο αρμόδιος υπουργός Τάκης Θεοδωρικάκος, με βάση τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων των κομμάτων, συμφώνησαν με τις διατάξεις τόσο το ΚΙΝΑΛ, όσο και το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση.

Παραμένει το ερωτηματικό για τη στάση που θα διατηρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το ΜέΡΑ 25 είχε δηλώσει ότι δεν θα ψηφίσει το νομοσχέδιο. 
Να σημειωθεί πως σύμφωνα με το άρθρο 51 παρ. 4 του Συντάγματος, για τη ψήφιση του νόμου απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία 200 βουλευτών. Στο πλαίσιο της συγκέντρωσης της απαιτούμενης πλειοψηφίας συνεδρίασε 3 φορές διακομματική επιτροπή αποτελούμενη από τους εκπροσώπους των 6 κοινοβουλευτικών κομμάτων. Αποτέλεσμα των ανωτέρω συνεδριάσεων ήταν η καταρχήν σύγκλιση σε μια συμφωνία 4 + 1 σημείων, η οποία δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την επίτευξη της πλειοψηφίας των 200 θετικών ψήφων.