Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οδοιπορικό του CNN
Greece με τους
Γιατρούς του Κόσμου


Τέλος Οκτώβρη και το ταξίδι προς το νοτιοανατολικό Αιγαίο θυμίζει λίγο καλοκαίρι. Ο καιρός είναι ακόμη καλός και τα μικρά νησιά βλέπουν τους τελευταίους τουρίστες για φέτος.

Όταν πιάσουν τα κρύα και τα μποφόρ, τα πράγματα αλλάζουν και ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της απομόνωσης που βιώνουν πολλά από αυτά τα νησιά είναι οι ιατρικές παροχές και η έλλειψη ειδικευμένων γιατρών. Πέρα από τις περιπτώσεις επείγουσας ανάγκης, ένα ζήτημα για το οποίο ελάχιστα ακούμε, ίσως γιατί για εμάς στα αστικά κέντρα φαίνεται σαν κάτι μακρινό, είναι το γεγονός ότι στα ακριτικά νησιά είναι δύσκολοι οι τακτικοί προληπτικοί έλεγχοι.

 

Το κενό αυτό έρχονται να καλύψουν Μη κυβερνητικές Οργανώσεις μεταξύ αυτών και οι Έλληνες Γιατροί του Κόσμου που τα τελευταία δύο και πλέον χρόνια τρέχουν ένα πρόγραμμα στα απομακρυσμένα νησιά, με τη δημιουργία και στελέχωση ιατρείων αλλά και τακτικές επισκέψεις ειδικευμένων γιατρών όπου υπάρχουν ανάγκες για ιατρικές ειδικότητες. 

Ξεκινήσαμε από την Αθήνα μια ομάδα γιατρών, με προορισμό την Σύμη και τη Χάλκη όπου για δύο μέρες σε κάθε νησί, οι κάτοικοι θα είχαν τη δυνατότητα να εξεταστούν από ειδικούς γιατρούς.

 

 Η ομάδα είχε καρδιολόγο, οφθαλμίατρο, οδοντίατρο, γυναικολόγο και νευρολόγο. Ειδικά για τα μικρά νησιά που οι περισσότεροι κάτοικοι είναι μέσης και μεγάλης ηλικίας οι συγκεκριμένες ειδικότητες είναι απαραίτητες.

Το πρόγραμμα στήριξης των ακριτικών νησιών από τους Γιατρούς του Κόσμου ξεκίνησε το 2015 και από τότε έχουν γίνει επισκέψεις σε πολλά νησιά. Με την οικονομική συνδρομή του Ιδρύματος Limmat έχουν δημιουργηθεί ιατρεία σχεδόν εκ του μηδενός και χρηματοδοτείται η μόνιμη παρουσία γιατρού και νοσηλευτή, καθώς και το κόστος των φαρμάκων για τους ανθρώπους της τοπικής κοινωνίας.

Με λίγα λόγια υπάρχει πάντοτε γιατρός ο οποίος συνεργάζεται με τον τοπικό γιατρό και ο οποίος μπορεί να έχει ειδικότητα αλλά μπορεί να είναι και αγροτικός γιατρός. Επιπλέον οι ΓτΚ καλύπτουν όλο το κόστος της συμμετοχής των ασθενών στα φάρμακα. Οι κάτοικοι των νησιών αυτών δεν πληρώνουν τίποτα για φάρμακα κάτι που είναι πολύ σημαντικό δεδομένου ότι ένα μεγάλο ποσοστό είναι χαμηλοσυνταξιούχοι. 

ΠΗΓΗ CNN Greece Κώστας Πλιάκος