iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Παρασκευή - 29 Μαρτίου 2024

Δείχνει να
''πιάνει'' ο
αντικαπνιστικός νόμος


«Συστράτευση κατά του καπνού καταγράφουν τα αποτελέσματα των ελέγχων ΕΑΔ – ΕΛ.ΑΣ , καταρρίπτοντας τον μύθο περί μη συμμόρφωσης των πολιτών με τον αντικαπνιστικό νόμο», αναφέρει σε σχετική της ανακοίνωση η Εθνική Αρχή Διαφάνειας και προσθέτει ότι «πολίτες και επιχειρηματίες δείχνουν να αγκαλιάζουν την εφαρμογή του και να συμμορφώνονται τηρώντας τα προβλεπόμενα της νομοθεσίας».

Μικτά κλιμάκια της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας και της ΕΛ.ΑΣ υλοποιώντας το ειδικό πρόγραμμα ελεγκτικής δράσης και αξιοποιώντας στοιχεία από το "1142" συνεχίζουν τους ελέγχους σε όλη την επικράτεια εν μέσω εορταστικής περιόδου, καταγράφοντας χαμηλά ποσοστά παραβατικότητας σε μέρη που πριν μερικούς μήνες το κάπνισμα αποτελούσε κανόνα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα στις Σέρρες όπου στους διενεργηθέντες ελέγχους σε 10 καταστήματα δεν βρέθηκαν σε κανένα κατάστημα καπνίζοντες είτε σε εσωτερικούς είτε σε εξωτερικούς χώρους, ενώ σε επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν στις πόλεις των Φαρσάλων, Ναυπάκτου, Αγρινίου, Δήμου Αθηναίων και άλλων, δεν βρέθηκε κανένας θαμώνας να καπνίζει σε χώρο που δεν επιτρεπόταν.

Από το σύνολο των 163 καταστημάτων που ελέγχθηκαν δεν καταγράφηκε καμία παράβαση στο 77% των περιπτώσεων. Από το σύνολο των 44 παραβάσεων των οικείων διατάξεων που κατεγράφησαν, μόνο οι 6 αφορούσαν καπνίζοντες σε χώρους που δεν επιτρεπόταν το κάπνισμα.

Σάββατο 14.12/2019

Δήμος Αθηναίων - Στους ελέγχους που διενεργήθηκαν κατά τις απογευματινές και βραδινές ώρες σε 5 κινηματογράφους και τα κυλικεία τους διαπιστώθηκαν παραβάσεις για μη τήρηση βιβλίου αναφοράς καπνίσματος των 500 ευρώ. Επίσης ελέγχθηκαν 2 θέατρα και τα κυλικεία τους και διαπιστώθηκε 1 παράβαση για μη τήρηση βιβλίου αναφοράς.