iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Παρασκευή - 29 Μαρτίου 2024

Έως και 11
μποφόρ οι
θυελλώδεις βοριάδες


Σήμερα, η κακοκαιρία ''Ηφαιστείων'' αναμένεται να είναι ακόμη πιο έντονη, με πυκνές χιονοπτώσεις, οι οποίες θα επηρεάσουν κυρίως την κεντρική και βόρεια Ελλάδα.

Σύμφωνα με την πρόβλεψη της ΕΜΥ, το πρωί στα βορειοδυτικά θα έχει χιονόνερο στα πεδινά και χιόνια στα ορεινά, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές θα σημειωθούν βροχές ή χιονόνερο, χιονοπτώσεις στα ορεινά - ημιορεινά, καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο της ηπειρωτικής χώρας (στα πεδινά της ανατολικής Θεσσαλίας, Μακεδονίας και Θράκης).

Οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά τόπους πυκνές στην ανατολική Στερεά, την Εύβοια, πρόσκαιρα στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και τα ορεινά-ημιορεινά της Κρήτης. Παράλληλα, σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στην ανατολική και νότια νησιωτική χώρα, που βαθμιαία θα περιοριστούν στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, όπου θα είναι κατά τόπους ισχυρές.
Από αργά τη νύχτα της Κυριακής, η κακοκαιρία άρχισε να γίνεται έντονη και στην Αττική με πολύ ισχυρούς ανέμους και βροχή, ενώ στα ορεινά ξεκίνησε χιονόπτωση. Για σήμερα, αναμένεται τα φαινόμενα να ενταθούν, καθώς η πρόγνωση κάνει λόγο για χιονοπτώσεις στα ορεινά-ημιορεινά καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικά 200-400 μέτρα), κατά τόπους πυκνές στα βόρεια. Στις πεδινές περιοχές θα πέσει χιονόνερο, ενώ δεν αποκλείεται να σημειωθούν πρόσκαιρες χιονοπτώσεις. Κυρίως η χιονόπτωση θα πλήξει τα βόρεια και τα δυτικά του Νομού, όπου αναμένεται να το στρώσει από σήμερα το βράδυ και σταδιακά ως την Τρίτη το πρωί, όπως και στην κεντρική Εύβοια.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις, οι άνεμοι αναμένεται να είναι θυελλώδεις και αναμένεται να φτάσουν τοπικά ως και τα 11 μποφόρ! Όπως αναφέρει η ΕΜΥ, οι άνεμοι θα πνέουν στα νοτιοανατολικά από νότιες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ, στρεφόμενοι από το βράδυ σε βόρειους με την ίδια ένταση. Στα υπόλοιπα από βόρειες διευθύνσεις 7 με 8 και στο Αιγαίο 9 με 10 και τοπικά έως 11 μποφόρ. Αυτό αναμένεται να φέρει και αλλαγές στα δρομολόγια των πλοίων που με αυτές τις συνθήκες, τα περισσότερα αναμένεται να μείνουν δεμένα.

Παράλληλα, η θερμοκρασία θα πέσει κατακόρυφα και θα σημειωθεί παγετός στα ηπειρωτικά, κυρίως τις πρωινές και βραδινές ώρες.
Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού, οι περιοχές που αναμένεται να έχουν τα περισσότερα προβλήματα σήμερα, είναι οι εξής:

Α. Για χιονοπτώσεις
Κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στην ανατολική Στερεά και την Εύβοια και στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου (ενδεικτικό υψόμετρο 200-400 μέτρα και πιθανώς και σε πεδινές περιοχές), καθώς και στα ορεινά - ημιορεινά της Κρήτης.
Β. Για θυελλώδεις ανέμους
Στο Αιγαίο οι άνεμοι αναμένεται να φτάσουν σε επίπεδο θύελλας, τοπικά ως και 10 μποφόρ.
Γ. Για ισχυρές βροχές και καταιγίδες
Τις πρωινές ώρες θα περιοριστούν στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.
Δ. Παγετός
Παγετός θα δημιουργηθεί στα ηπειρωτικά κυρίως τις πρωινές και τις βραδινές ώρες.