iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Πέμπτη - 25 Απριλίου 2024

Επιφυλακή στην
Ελλάδα για τον
επικίνδυνο κορονοιό


Σε επιφυλακή βρίσκεται ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας στην Ελλάδα, λόγω του νέου κοροναϊού, που έχει εκδηλωθεί στην Κίνα και έχει οδηγήσει στον θάνατο 6 άτομα.

Ο ΕΟΔΥ πραγματοποίησε σύσκεψη για το ζήτημα, ενώ αντίστοιχη σύσκεψη είχε πραγματοποιηθεί την προηγούμενη εβδομάδα.

Ιδιαίτερη μέριμνα υπάρχει στους ελέγχους της ετοιμότητας των υγειονομικών μονάδων. Παράλληλα, έχουν εκδοθεί οδηγίες για πολίτες που επιθυμούν να ταξιδέψουν στην Κίνα ή έρχονται από εκεί.

Οι επιστήμονες του ΕΟΔΥ καλούν όσους επιστρέφουν από την Κίνα και βρίσκονταν εκεί τις τελευταίες 14 ημέρες, ενώ έχουν παρουσιάσει συμπτώματα όπως πυρετός, να επισκεφτούν άμεσα γιατρό ώστε να υποβληθούν σε εξέταση.

Πάντως, οι ειδικοί εμφανίζονται καθησυχαστικοί και επικαλούνται το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων που θεωρεί πως η εξάπλωση του συγκεκριμένου κοροναϊού στην Ευρώπη δεν είναι ιδιαίτερα εύκολο να συντελεστεί κι έτσι ο κίνδυνος δεν είναι τόσο μεγάλος.

Ο κοροναϊκός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Όμως, οι επιστήμονες σημειώνουν ότι η μετάδοσή του γίνεται πιο δύσκολη στην Ελλάδα, δεδομένου του ότι δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις από την κινεζική πόλη που καταγράφονται τα κρούσματα.

Την ίδια ώρα, οι Έλληνες ειδικοί αναμένουν τα στοιχεία που θα προκύψουν από την έκτακτη σύσκεψη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που θα κρίνει εάν θα κηρύξει κρίση δημόσιας υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ήδη Ιαπωνία, Νότια Κορέα και Ταϊλάνδη έχουν επιβεβαιώσει την ύπαρξη κρουσμάτων στο έδαφός τους. Φιλιππίνες και Αυστραλία εξετάζουν πιθανά κρούσματα.