iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Παρασκευή - 19 Απριλίου 2024

Με τάμπλετ και
ποδήλατα η αστυνόμευση
στα Εξάρχεια!


Ένα νέο επιχειρησιακό πρόγραμμα αστυνόμευσης πεζών και εποχουμένων περιπολιών αλλά και ειδικών δράσεων ξεκινά σιγά – σιγά να εφαρμόζεται και στην «κόκκινη ζώνη» των Εξαρχείων, στο πλαίσιο του γενικού σχεδίου αστυνόμευσης στο κέντρο της Αθήνας.

Τα ΜΑΤ θα αποσυρθούν και θα παραμείνουν μόνο στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στη Χαριλάου Τρικούπη και στο υπουργείο Πολιτισμού στην οδό Μπουμπουλίνας και έτσι στο νέο πρόγραμμα έχουν ενταχθεί αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Περιπολιών, της Ομάδας Εμφανούς Αστυνόμευσης και Άμεσης Ανταπόκρισης «Πάνθηρες» και των Ομάδων Παραεμπορίου.

Δυο πεζές περιπολίες τεσσάρων ατόμων ανά βάρδια και δύο δυάδες με σκουτεράκια και ποδήλατα θα κινούνται σε σημεία των Εξαρχείων όπου έχουν χαρτογραφηθεί και υπάρχει αυξημένη εγκληματικότητα ενώ αστυνομικοί της Δίωξης Ναρκωτικών με σκύλους, εκπαιδευμένες ομάδες της ΟΠΚΕ και αστυνομικοί της ΔΙ.ΑΣ θα συνδράμουν τις περιπολίες. Στο κέντρο επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ θα υπάρχει και on line εικόνα από τα drones ενώ στην περίπτωση που σημειωθούν επιθέσεις ή επεισόδια θα επεμβαίνει η ομάδα ΔΡΑΣΗ (πρώην ΔΕΛΤΑ) και μόνο σε χοντρά επεισόδια θα επιστρατεύονται τα ΜΑΤ. Καθημερινά, από το πρωί μέχρι το βράδυ 90 αστυνομικοί θα ασχολούνται με τα Εξάρχεια ενώ η περιοχή μετά τη χαρτογράφηση που έγινε χωρίστηκε σε έξι τομείς διαβαθμισμένης αστυνόμευσης.

Ήδη στο ευρύτερο κέντρο της Αθήνας από τις 23 Ιανουαρίου ξεκίνησε να εφαρμόζεται τμηματικά το νέο σχέδιο αστυνόμευσης του κέντρου της Αθήνας μέρος του οποίου αποτελεί και η περιοχή των Εξαρχείων ενώ έμφαση δίνεται και στις λεγόμενες τουριστικές ζώνες όπου η μικροεγκληματικότητα σημειώνει μεγάλα νούμερα. Συνολικά 250 αστυνομικοί και νέοι ειδικοί φρουροί, περιπολούν καθημερινά και διενεργούν συστηματικούς αστυνομικούς ελέγχους σε 16 τομείς – περιοχές του κέντρου της πόλης. Για την πληρότητα των έλεγχων πλαισιώνονται από αστυνομικούς της Τροχαίας, της Ασφάλειας και του Αλλοδαπών καθώς και προσωπικό της Δημοτικής Αστυνομίας και των Υπηρεσιών καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων. Οι αστυνομικοί δε, χρησιμοποιούν για τις μετακινήσεις τους ευέλικτα υπηρεσιακά δίκυκλα (scooter ) και ποδήλατα ενώ έχουν εφοδιαστεί με φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές (tablet) με on line πρόσβαση σε βάσεις δεδομένων της ΕΛ.ΑΣ.