Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στην επικαιρότητα το
ερώτημα ''το νόμιμο
είναι πάντα και ηθικό'';


Πολύς θόρυβος στην τοπική κοινωνία του Μαραθώνα για αφίσα που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο με ορισμένες επιχειρήσεις (ανώνυμα) και ποσά αποζημίωσης.

Όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις αμέσως τα ''πηγαδάκια'' αλλά και το fb το έκαναν ''πρώτο θέμα'' με την ονοματολογία, τις απόψεις και τα ''σενάρια'' να έχουν μορφή ''καταιγίδας''.

Η αλήθεια είναι πως πρόκειται για νόμιμες αποζημιώσεις για διαφυγόντα κέρδη λόγω της πτώσης του τζίρου στην πυρόπληκτη περιοχή, με βάση όλα τα απαραίτητα έγγραφα που προβλέπει το επίσημο Κράτος και υπογεγραμμένες από τον Περιφερειάρχη Γιώργο Πατούλη. Το ''στρατόπεδο'' που ''καυτηριάζει'' αυτές τις αποζημιώσεις - και για τα ποσά που δόθηκαν και δεν είναι ευκαταφρόνητα, αλλά και τους επιχειρηματίες στους οποίους δόθηκαν (που ορισμένοι φέρεται να είναι και στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης σύμφωνα με πληροφορίες) ρωτάει αν το νόμιμο είναι και ηθικό.

Όντως είναι ένα τεράστιο ερώτημα που ο καθένας δίνει τη δική του απάντηση με βάση τον προσωπικό κώδικα αξιών. Το νόμιμο είναι πάντα και ηθικό?

Και άλλη μια μεγάλη αλήθεια πως σχεδόν δύο χρόνια μετά τον πύρινο όλεθρο εκατοντάδες άνθρωποι παραμένουν πρόσφυγες μακριά από τα κατεστραμμένα σπίτια τους, είτε ιδιοκτήτες είτε ενοικιαστές. Άλλοι στο δυσβάσταχτο ενοίκιο καθώς το Κράτος δεν μερίμνησε για αυτούς, είτε φιλοξενούμενοι σε σπίτια συγγενών ή κάποιοι - δυστυχώς ακόμη - στους πυργίσκους της πληγείσας περιοχής.

Επίσης θέλετε να θυμηθούμε τα ποσά που δόθηκαν ως αποζημιώσεις σε ανθρώπους που έχασαν σε λίγα λεπτά κυριολεκτικά τα πάντα και γλύτωσαν με τις σαγιονάρες κι ένα παντελόνι? 

Πιο ανθρώπινο θα ήταν λοιπόν να μιλάμε για διαφυγόντες ζωές και όχι για διαφυγόντα κέρδη...