iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Πέμπτη - 18 Απριλίου 2024

Κορωνοιός και κάπνισμα
Τι δείχνουν τα
ιατρικά στοιχεία


Την ώρα που ο κορονοϊός κάνει την επέλασή του στην Ελλάδα, αρκετοί επιστήμονες συνιστούν στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Μάλιστα, η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε έκτακτα μέτρα, προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του ιού. Ομως, υπάρχουν και αρκετοί που θέλουν να μάθουν τι ισχύει με τις ευπαθείς ομάδες και τους καπνιστές και πώς αυτές οι ομάδες μπορούν να προστατευθούν.

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτουν οι επιστήμονες, το 80% των ανθρώπων που μολύνονται από τον κορονοϊό εμφανίζουν ήπια έως μέτριας βαρύτητας νόσο. Περίπου το 15% νοσεί σοβαρά και χρειάζεται νοσηλεία. Περίπου το 5% εμφανίζει εξαιρετικά σοβαρή νόσο και χρειάζεται νοσηλεία στην εντατική (αναπτύσσουν αναπνευστική ή οργανική ανεπάρκεια).

Όπως αναφέρει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Προλήψεως Ασθενειών (ECDC), οι πληθυσμιακές ομάδες που συχνότερα αναφέρουν σοβαρή νόσο είναι:

  • Τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών,
  • Οι άνδρες,
  • Οι πάσχοντες από υποκείμενα νοσήματα. Στα νοσήματα αυτά ανήκουν υπέρταση, σακχαρώδης διαβήτης, καρδιαγγειακή νόσος, χρόνια αναπνευστικά προβλήματα και καρκίνος. Στα χρόνια αναπνευστικά νοσήματα συμπεριλαμβάνονται η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και το άσθμα.
 

Αυξημένο κίνδυνο να νοσήσουν από τον κορονοϊό διατρέχουν επίσης τα άτομα με ανοσοκαταστολή, δηλαδή εξασθενημένο ανοσοποιητικό. Στη συγκεκριμένη κατηγορία ανήκουν ασθενείς που έχουν κάνει μεταμόσχευση οργάνων, όσοι παίρνουν φάρμακα που εξασθενούν το ανοσοποιητικό κ.λπ.

Οι επιστήμονες, όμως, φοβούνται ότι υπάρχει τουλάχιστον ένας παράγοντας κινδύνου, ο οποίος προς το παρόν δεν έχει μελετηθεί. Αυτός είναι το κάπνισμα. Όπως ανέφερε τις προηγούμενες μέρες, σε μία από τις καθιερωμένες πλέον καθημερινές ενημερώσεις, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, όταν ρωτήθηκε σχετικώς, ο κορονοϊός Covid-19 φαίνεται ότι συνδέεται με έναν συγκεκριμένο κυτταρικό υποδοχέα. Ο υποδοχέας αυτός υπερεκφράζεται στους πολύ ηλικιωμένους ανθρώπους, καθώς και στους ασθενείς με υπέρταση και διαβήτη, σύμφωνα με το ECDC. Ίσως λοιπόν γι’ αυτό κινδυνεύουν περισσότερο να χάσουν τη ζωή τους εξαιτίας του ιού.

Και πρόσθεσε: «Όχι αναγκαστικά ότι θα νοσήσουν βαρύτερα, αλλά να εκτεθούν και να νοσήσουν πιο εύκολα. Άρα θέλει προσοχή το κάπνισμα. Το ξέρουμε όλοι ότι είναι κάτι το οποίο δεν είναι υγιεινό, ότι είναι μια κακή συνήθεια. Εάν μπορούμε να το περιορίσουμε, νομίζω κινδυνεύουμε λιγότερο να μας προσβάλει ο κορονοϊός.''