iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Σάββατο - 20 Απριλίου 2024

Τα σκυλιά θεραπευτές
στην ανακούφιση
από το άγχος


Εν μέσω κορωνοϊού οι ήρωες «κυκλοφορούν» σε όλες τις μορφές και όλα τα μεγέθη. Ο συγκεκριμένος τυχαίνει να έχει τέσσερα ποδιά και τρίχωμα.

Με αυτόν τον τρόπο περιγράφει η δημοσιογράφος του CNN Αμάντα Τζάκσον τον Γουίν, ένα λαμπραντόρ, (υπό εκπαίδευση) σκύλο βοήθειας, που προσφέρει στιγμές χαλάρωσης στους γιατρούς της μονάδας εντατικής θεραπείας στο «Rose Medical Center» στο Ντένβερ των ΗΠΑ. Η φωτογραφία του Whyn μαζί με την εκπαιδεύτριά του και γιατρό στο τμήμα επειγόντων περιστατικών Σούζαν Ράιαν, στο πάτωμα του νοσοκομείου, τις δύσκολες αυτές ημέρες του κορωνοϊού, έγινε viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Μέσω του διαδικτύου «ταξίδεψαν» ο Whyn και η Αμάντα και ως τη Θεσσαλονίκη, έδρα του Therapy Dogs (Animal Assisted Therapy), με την πρόεδρό του Τέρψη Πασχάλη να «αποκωδικοποιεί» καλύτερα από τον καθένα την ιδιαίτερη σχέση ανθρώπου- ζώου και πώς οι τετράποδοι φίλοι μας μπορούν να μας βοηθήσουν και αυτή τη δύσκολη για όλους περίοδο.

«Η σχέση ανθρώπου- ζώου είναι αναμφισβήτητα πολύ ισχυρή. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι συνειδητοποιούν ότι τα ζώα έχουν θετική επίδραση στη ζωή μας και εδώ και αρκετά χρόνια η ιατρική κοινότητα έχει αναγνωρίσει αυτό που οι κηδεμόνες ζώων πάντα γνώριζαν», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Πασχάλη, η οποία μαζί με τη Μαρία Στογιάννη ίδρυσαν το 2012 την εθελοντική αυτή ομάδα, που προωθεί την ευεργετική βοήθεια των ζώων θεραπείας σε κοινωνικά ευπαθείς ομάδες, με στόχο τη βελτίωση της γνωστικής και συναισθηματικής λειτουργίας τους.
Μπορεί οι σκύλοι θεραπείας να μην έχουν ακόμα μπει στη «μάχη» για την ανακούφιση της αγωνίας και του στρες που επιφέρει η νέα κατάσταση με τον κορωνοϊό σε μεγάλη μερίδα της κοινωνίας, αλλά οι ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι του Therapy Dogs -οι «πρωταγωνιστές» του, όπως τους αποκαλεί η κ. Πασχάλη- από τον περασμένο Ιανουάριο έχουν καταφέρει να προσφέρουν απλόχερα χαμόγελα και ανακούφιση σε θεραπευόμενους του Τμήματος Ψυχιατροδικαστικής στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.
«Η σχέση ανθρώπου- ζώου είναι αναμφισβήτητα πολύ ισχυρή. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι συνειδητοποιούν ότι τα ζώα έχουν θετική επίδραση στη ζωή μας και εδώ και αρκετά χρόνια η ιατρική κοινότητα έχει αναγνωρίσει αυτό που οι κηδεμόνες ζώων πάντα γνώριζαν», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Πασχάλη