Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Άνοιξε η πλατφόρμα
για τα 800 ευρώ
στους εργαζόμενους


Τις πρώτες αιτήσεις για τα 800 ευρώ από εργαζομένους με ΑΦΜ που λήγει σε 1 δέχεται πλέον ήδη η πλατφόρμα supportemployess.yeka.gr του υπουργείου Εργασίας.

Αφού ενημερωθούν από τον εργοδότη τους πως τους δήλωσε στην ΕΡΓΑΝΗ, συμπληρώνουν τον αριθμό πρωτοκόλλου, τα στοιχεία τους και το ΙΒΑΝ για να πληρωθούν απευθείας από το κράτος τα 800 ευρώ που δικαιούνται.

Το ειδικό επίδομα εναλλάσσονται με αναστολές πληρωμής υποχρεώσεων προς το δημόσιο, ή με εκπτώσεις φόρου 25% και άλλα μέτρα στήριξης. Λόγω της παγκόσμιας καραντίνας και για να αντέξει η ελληνική οικονομία στην κρίση, εργαζόμενοι υπαμείβονται αντί να απολύονται και το κράτος αναλαμβάνει την ασφάλιση και μέρους του μισθού τους για να εργάζονται. Πρακτικά οι καταστάσεις που προσφέρονται στην αγορά εργασίας είναι αναστολή σύμβασης, τηλεργασία ή εκ περιτροπής εργασίας. Οι "κανονικές" θέσεις εργασίας (πλήρης ή μερική απασχόληση) σπανίζουν, αλλά και οι απολύσεις απαγορεύονται, για επιχειρήσεις που θα καταφύγουν στην κρατική βοήθεια.

Για τον μήνα Απρίλιο που ξεκινά, εντάσσονται περισσότερες επιχειρήσεις στο υφιστάμενο πλαίσιο προστασίας που διαμορφώθηκε από την αρχή της Κρίσης τον Μάρτιο. Και αυτό προσφέρει:

· Για τις επιχειρήσεις που δικαιούνται προστασίας:

1. δυνατότητα αναστολής καταβολής μέχρι και την 31/08/2020 των οφειλών από δηλώσεις ΦΠΑ, καθώς και των δόσεων των βεβαιωμένων οφειλών, οι οποίες είναι πληρωτέες προς τις Δ.Ο.Υ., μέχρι την 30/4/2020
2. δυνατότητα έκπτωσης 25% για τις δόσεις βεβαιωμένων οφειλών προς την φορολογική διοίκηση (πληρωτέων το μήνα Απρίλιο) εάν καταβληθούν εμπρόθεσμα.
3. δυνατότητα συμψηφισμού ύψους 25% της αξίας του ΦΠΑ (πληρωτέο το μήνα Απρίλιο) που θα εξοφληθεί ολοσχερώς και εμπρόθεσμα μέχρι και την 30/4/2020, με οφειλές των ίδιων προσώπων που είναι βεβαιωμένες ή πρόκειται να βεβαιωθούν από τη φορολογική διοίκηση και οι οποίες είναι πληρωτέες από τον Μάιο και μετά.

Για τις επιχειρήσεις που εντάσσονται από τον Απρίλιο, το ανωτέρω ισχύει εφόσον έχουν καταβληθεί οι υποχρεώσεις ΦΠΑ Μαρτίου.
4. αναστολή καταβολής ασφαλιστικών εισφορών (εργαζομένου και εργοδότη), πληρωτέων τον μήνα Απρίλιο, έως 31/10/2020 και δόσεων βεβαιωμένων οφειλών προς ΕΦΚΑ έως 31/07/2020. Η αναστολή αφορά το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων της επιχείρησης.
5. ειδικά για τις επιχειρήσεις που έχουν κλείσει με κρατική εντολή, παρέχεται έκπτωση 40% επί του ενοικίου του μηνός Απριλίου.
6. για τους ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητα στις επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή, παρατείνονται μέχρι και τις 31/8/2020 οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων στις Δ.Ο.Υ. οφειλών, οι οποίες είναι πληρωτέες μέχρι την 30/4/2020 - με δυνατότητα έκπτωσης 25%, εάν καταβληθούν εμπρόθεσμα.
· Για εργαζόμενους, επαγγελματίες και νοικοκυριά:
7. για τους εργαζόμενους-μισθωτούς των επιχειρήσεων αυτών που έκλεισαν με κρατική εντολή και των οποίων η σύμβαση εργασίας τίθεται σε προσωρινή αναστολή, προβλέπεται δικαίωμα έκπτωσης 40% επί του ακινήτου που μισθώνουν, εφόσον αποτελεί κύρια κατοικία
8. για τους ιδιοκτήτες της κύριας κατοικίας των εργαζομένων που έχουν έκπτωση ενοικίου, παρατείνονται μέχρι και τις 31/8/2020 οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων στις Δ.Ο.Υ. οφειλών, οι οποίες είναι πληρωτέες μέχρι την 31/3/2020 με δυνατότητα έκπτωσης 25%, εάν καταβληθούν εμπρόθεσμα.
9. Αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ για 45 ημέρες και πλήρης κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών, επί του ονομαστικού μισθού, για τους εργαζομένους-μισθωτούς των οποίων η σύμβαση εργασίας τίθεται σε προσωρινή αναστολή.

10. στους εργαζόμενους-μισθωτούς, των οποίων η σύμβαση εργασίας τίθεται σε προσωρινή αναστολή, προβλέπεται δυνατότητα αναστολής πληρωμής βεβαιωμένων οφειλών Απριλίου προς την φορολογική διοίκηση για 4 μήνες, με δυνατότητα έκπτωσης 25% εάν επιλέξουν να τα εξοφλήσουν εμπρόθεσμα.
11. αποζημίωση ειδικού σκοπού, ύψους 800 ευρώ για 45 ημέρες, για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων (κάθε νομικής μορφής εκτός Α.Ε.) που απασχολούν έως 5 άτομα (προϋπόθεση να μην έχουν υποβάλει τους τελευταίους έξι μήνες μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ).
12. σε περίπτωση εταιρίας, καταβάλλεται μοναδική αποζημίωση 800 ευρώ στον επαγγελματικό τραπεζικό λογαριασμό του νομικού προσώπου.
13. για τους επιστήμονες-ελεύθερους επαγγελματίες προβλέπεται πρόγραμμα τηλε-κατάρτισης, διάρκειας 30 ημερών, με αμοιβή 600 €.
14. για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και επιστήμονες-ελεύθερους επαγγελματίες, παρέχεται δυνατότητα αναστολής καταβολής μέχρι και την 31/08/2020 των οφειλών από δηλώσεις ΦΠΑ, καθώς και των δόσεων των βεβαιωμένων οφειλών, οι οποίες είναι πληρωτέες προς τις Δ.Ο.Υ., μέχρι την 30/4/2020.
15. για τις δόσεις βεβαιωμένων οφειλών προς την φορολογική διοίκηση πληρωτέες το μήνα Απρίλιο, παρέχεται δυνατότητα έκπτωσης 25%, εάν καταβληθούν εμπρόθεσμα.
16. παρέχεται η δυνατότητα συμψηφισμού, ποσοστού ύψους 25% της αξίας του ΦΠΑ (πληρωτέο το μήνα Απρίλιο) που θα εξοφληθεί ολοσχερώς και εμπρόθεσμα μέχρι και την 30/4/2020, με οφειλές των ίδιων προσώπων που είναι βεβαιωμένες ή πρόκειται να βεβαιωθούν από τη φορολογική διοίκηση και οι οποίες είναι πληρωτέες από τον Μάιο και μετά. Για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και επιστήμονες-ελεύθερους επαγγελματίες που εντάσσονται από τον Απρίλιο, το ανωτέρω ισχύει εφόσον έχουν καταβληθεί οι υποχρεώσεις ΦΠΑ Μαρτίου.
17. δυνατότητα αναστολής καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και επιστήμονες-ελεύθερους επαγγελματίες, πληρωτέων το μήνα Απρίλιο, σε τέσσερις μηνιαίες δόσεις αρχής γενομένης από 30/09/2020. Για τις ανωτέρω ασφαλιστικές εισφορές, παρέχεται δυνατότητα μείωσης 25%, εάν καταβληθούν εμπρόθεσμα. Επίσης, αναστολή των δόσεων βεβαιωμένων οφειλών προς τον ΕΦΚΑ πληρωτέες τον μήνα Απρίλιο έως 31/07/2020.