iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Πέμπτη - 28 Μαρτίου 2024

Μέτρα κυκλοφορίας
Φως στο τούνελ
5, 11 ή 18 Μαίου;


Όλος ο κόσμος αναρωτιέται πότε θα λήξουν τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας και πότε θα επανέλθουμε στην κανονικότητα.
Η iselida.gr θα προσπαθήσει να κάνει μία ψύχραιμη και ρεαλιστική προσέγγιση με βάση τα όσα δηλώνουν κυβερνητικά θεσμικά στελέχη και επιστήμονες, που προιδεάζουν ή ''φωτογραφίζουν'' τον χρονικό ορίζοντα.
Η Κυριακή 10 Μαίου αν πάνε όλα καλά, δηλαδή περιοριστεί εντυπωσιακά η εξάπλωση του ιού στην Ελλάδα και η καμπύλη θανάτων και κρουσμάτων έχει πέσει, θα είναι πιθανότατα η τελευταία που θα ισχύσουν τα μέτρα περιορισμού στην κυκλοφορία. Προσέξτε μιλάμε μόνο για τα μέτρα περιορισμού αλλά και τα σχολεία. Θα εξηγήσουμε παρακάτω με λεπτομέρειες, αφού επισημάνουμε ότι δεν μπορούν να αποκλειστούν και το εξαιρετικά αισιόδοξο σενάριο της Κυριακής 3 Μαίου ή το πολύ δυσάρεστο της 17ης Μαίου. Σε κάθε περίπτωση με βάση την κοινή λογική άρση των περιορισμών στην κυκλοφορία και άνοιγμα σχολείων πάνε ''πακέτο''. Εσείς κρατήστε στο μυαλό σας ότι μία από αυτές τις Κυριακές η χώρα δειλά δειλά ξαναμπαίνει σε μία σχετική κανονικότητα, φυσικά με σοβαρά μέτρα προφύλαξης για τη δημόσια υγεία. Και βέβαια την ελπίδα να έχει βρεθεί (αυτό δείχνουν όλα) αποτελεσματική φαρμακευτική θεραπεία για τον ιό, γιατί για το εμβόλιο όλοι οι επιστήμονες τονίζουν ότι θα αργήσει κάποιους μήνες χωρίς να μπορούν να προσδιορίσουν το πότε.
Στον επόμενο ''χοντρικά'' ενάμισι μήνα λοιπόν αυτό που πρέπει να έχουμε υπόψη μας, κυρίως για ψυχολογικούς λόγους, είναι πως η Ελλάδα θα παραμείνει ''κλειδωμένη'' με αυστηρά μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων που θα τα μάθουμε επακριβώς αύριο - μεθαύριο από τον υπουργό Χαρδαλιά. 
Τα βασικότερα είναι πάντως πως θα πηγαίνουμε μόνο κατόπιν αποστολής μηνύματος στο 13033 σούπερ μάρκετ, φαρμακείο, γιατρό ή για τζόκινγκ και βόλτα με το σκυλί για περιορισμένο χρονικό διάστημα και φυσικά στην περιοχή μας, ενώ το κολύμπι απαγορεύεται. Επίσης πιθανότατα θα απαγορευτεί η κυκλοφορία για κάποιες ώρες, μάλλον βραδινές - νυχτερινές. Απαγορεύεται η εορταστική έξοδος του Πάσχα, ενώ τα διόδια θα είναι ανοικτά με αστυνομικό έλεγχο μόνο για αυστηρά έκτακτες ανάγκες ή κατ εξαίρεση μετακινήσεις διαζευγμένων γονέων για φροντίδα του παιδιού και επαγγελματικούς λόγους. Για το θρησκευτικό σκέλος που αφορά όλους, δεν θα γίνει Περιφορά του Επιταφίου και δεν θα γίνει Ανάσταση με πιστούς στις Εκκλησίες, η τελετή της οποίας μετατέθηκε για τις 26 Μαίου. Αυτό είναι και το πιο φωτεινό σημάδι ότι έως τότε όλα θα έχουν τελειώσει.
Είναι πολύ δύσκολες εβδομάδες, αλλά πρέπει να μείνουμε σπίτι ώστε το καλοκαίρι να ''μετρηθούμε'' όσο περισσότεροι γίνεται υγιείς. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος.
Στα υπόλοιπα της καθημερινότητας θα επέλθουν (κατόπιν προτάσεων των επιστημόνων) σταδιακό άνοιγμα καταστημάτων (καφετέριες, εστιατόρια κλπ), αθλητικοί αγώνες, συναλλαγές με τράπεζες και δημόσιο, μετακινήσεις με ΜΜΜ και ό,τι έκλεισε ή υπολειτουργεί.
Αυτή είναι μία λογική δημοσιογραφική προσέγγιση με τα έως τώρα δεδομένα.