iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Τρίτη - 16 Απριλίου 2024

Προσφυγή δικηγόρου
για την απαγόρευση
της κολύμβησης


Δικηγόρος προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας να ακυρωθεί η απόφαση του Λιμενικού Σώματος και των κατά τόπους Λιμεναρχείων για απαγόρευση μετακίνησης για θαλάσσιο λουτρό.

Πρόκειται για τον δικηγόρο Αθηνών Βασίλη Σωτηρόπουλο ο οποίος αναφέρει ότι κατέθεσε σχετική προσφυγή στο ΣτΕ την Παρασκευή (3/4/20) υποστηρίζοντας, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, ότι «το μέτρο του περιορισμού του θαλάσσιου λουτρού δεν είναι ούτε πρόσφορο, ούτε αναγκαίο, αλλά ούτε και αντίστοιχης έντασης με τον νόμιμα επιδιωκόμενο στόχο της προστασίας της δημόσιας υγείας. Όπως ακριβώς δεν είναι νόμιμος κάθε άλλος περιορισμός της ατομικής σωματικής άσκησης, με τήρηση μέτρων ασφαλείας».

Βέβαια ο νομικός σε άλλο σημείο της ανακοίνωσής του υποστηρίζει ότι «οι περιορισμοί των ατομικών δικαιωμάτων σαφώς και επιτρέπονται για την επιδίωξη υπέρτερων έννομων αγαθών όπως η δημόσια υγεία» για να προσθέσει όμως ότι « αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι περιορισμοί είναι δικαστικά ανεξέλεγκτοι. Ούτε βέβαια ότι μπορούν να είναι άσχετοι, μη αναγκαίοι και υπερβολικοί ενόψει του εκάστοτε επιδιωκόμενου σκοπού, ακόμη κι όταν πρόκειται για το αγαθό της δημόσιας υγείας».

Στην ίδια προσφυγή του ο κ. Σωτηρόπουλος ισχυρίζεται ότι «η διαταγή του Λιμενικού Σώματος αναγράφει ότι “δεν εμπίπτει” στην έννοια της σωματικής άσκησης το θαλάσσιο λουτρό, ώστε να επιτρέπεται η μετακίνηση πολίτη στην θάλασσα σύμφωνα με τα οριζόμενα στην Κ.Υ.Α των Υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Εσωτερικών. Σύμφωνα με την Κ.Υ.Α., επιτρέπεται η μετακίνηση πολιτών για σωματική άσκηση ακόμη και ανά δύο άτομα με απόσταση 1,5 μέτρου το ένα από το άλλο, εφόσον προηγουμένως συμπληρωθεί σχετικό έντυπο μετακίνησης ή αποσταλεί σύντομο μήνυμα μέσω κινητού τηλεφώνου»

Ουσιαστικά ο δικηγόρος επικαλούμενος και άρθρα του Συντάγματος επιδιώκει την ακύρωση της σχετικής απόφαση για λόγους τυπικούς, κάτι που του επισημαίνεται από πολλούς πολίτες οι οποίοι σχολιάζουν την κίνησή του αυτή.

Σύμφωνα με πληροφορίες το ΣτΕ θα συζητήσει την προσφυγή μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Σημειώνεται ότι ο κ. Σωτηρόπουλος, ο οποίος υπήρξε και υποψήφιος ευρωβουλευτής με το Ποτάμι, στις 22 Μαρτίου (έξι ημέρες μετά την έναρξη ισχύος των περιοριστικών μέτρων) είχε αναρτήσει άρθρο σε νομικό ιστολόγιο με τίτλο «Πώς η Κυβέρνηση παραβιάζει τον GDPR» στο οποίο υποστήριζε ότι «είναι αδιανόητο ένα κράτος να λαμβάνει τόσο παρεμβατικά μέτρα που περιορίζουν τα δικαιώματα των πολιτών, για το καλό τους (όλα για το καλό των πολιτών θα ισχυρίζεται πάντοτε το κράτος ότι τα κάνει), χωρίς να έχει μεριμνήσει για τις απαραίτητες διασφαλίσεις δικαιωμάτων».

Πάντως η πρωτοβουλία του κ. Σωτηρόπουλου κατά παραγγελία του εντολέα του (κατοίκου της Μήλου) έχει προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων υπέρ και κατά της κίνησής του.