iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Παρασκευή - 29 Μαρτίου 2024

Η Ελληνίδα γιατρός
που σώζει ζώα και
την εποχή του ιού


H φωνή της Μαρίας Γανωτή, «ψυχής» του Συλλόγου Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής, ακούγεται μαζί με τιτιβίσματα και κρωξίματα από την άλλη άκρη της γραμμής.

Βρίσκεται στον σταθμό παροχής Α΄ Βοηθειών, στην Καλλιθέα, όπου κάθε λίγο καταφθάνουν άνθρωποι για να παραδώσουν χτυπημένα ή εξαντλημένα μεταναστευτικά πουλιά τα οποία κάνουν το μακρύ ταξίδι από την Αφρική προς την Ευρώπη. Η πρόσφατη κακοκαιρία, με τις καταρρακτώδεις βροχές και τους θυελλώδεις ανέμους, προκάλεσε μεγάλο πρόβλημα σε αυτά, αλλά και σε άλλα πτηνά που ζουν στο ελληνικό οικοσύστημα. «Από το πρωί είχαμε τουλάχιστον 15 νέες εισαγωγές τέτοιων περιπτώσεων. Μυγοχάφτες, χελιδόνια, κούκοι, ακόμα και ένας ερωδιός που έφθασε από την Πάτρα, πέρασαν το κατώφλι της οργάνωσης, μαζί με σκαντζόχοιρους και χελώνες που κινδύνευσαν από τις πλημμύρες».

Και με την απαγόρευση της κυκλοφορίας τι γίνεται; «Οπως είχαμε ανακοινώσει και στην ιστοσελίδα μας, όταν υπάρχει τέτοιο έκτακτο περιστατικό, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν τον κωδικό μετακίνησης για επίσκεψη σε γιατρό, που ισχύει και για κτηνιάτρους, και εμείς τους δίνουμε μια σφραγισμένη βεβαίωση ότι όντως παρέδωσαν ένα χτυπημένο ζωάκι ή πτηνό. Με έχει συγκινήσει ιδιαίτερα ότι οι συμπολίτες μας ξεπερνούν τον φόβο τους και έρχονται σε εμάς για να σώσουν ένα πουλάκι που βρήκαν στο μπαλκόνι τους, στη βόλτα τους, στο πάρκο, στον δρόμο. Αυτή η υπέρβαση δείχνει πως δεν έχουμε χάσει την ανθρωπιά μας».

Η ίδια η οργάνωση λειτουργεί σε πείσμα της κατάστασης, καθώς έχει κρατήσει μόνο τους εργαζομένους, που είναι συνολικά πέντε άτομα: «Στείλαμε σπίτι τους εθελοντές, ώστε να μην κινδυνεύσουν από τον COVID-19, και έχουμε μείνει εμείς στις επάλξεις. Δεν προλαβαίνουμε να πάρουμε ούτε ένα ρεπό, διότι είμαστε ανοιχτά όλες τις ημέρες του χρόνου. Πιστεύαμε ότι με την καραντίνα θα είχαμε ελάχιστα περιστατικά, αλλά συμβαίνει το αντίθετο. Εκτός από τα μεταναστευτικά πουλιά, έχουμε και τους νεοσσούς που πέφτουν από τις φωλιές. Αν δεν τα φροντίσει κάποιος, σίγουρα θα πεθάνουν. Ετσι, τις τελευταίες ημέρες ήρθαν μικρές δεκαοκτούρες, κοτσυφάκια, ακόμα και μικρά νυκτόβια».

Συνεχίζει: «Σκεφθείτε ότι, εκτός από τα πουλιά και τα ζώα που έρχονται στην Καλλιθέα, καταφθάνουν και πολλά μηνύματα με φωτογραφίες από ανθρώπους που είναι μακριά και ζητούν συμβουλές περίθαλψης». Κλείνοντας, η Μαρία Γανωτή μου λέει ό,τι πιο αισιόδοξο έχω ακούσει: «Απέναντι στον τρόμο και στον θάνατο, οι άνθρωποι που έρχονται εδώ μας δείχνουν πόσο πιστεύουν στη ζωή, ακόμα και αν είναι ένα τόσο δα πλάσμα». Ο Σύλλογος επιτελεί σοβαρότατο έργο και αξίζει την υποστήριξή μας. Θα βρείτε όλα τα στοιχεία στην ιστοσελίδα www.wild-anima.gr.

ΠΗΓH Kathimerini.gr