iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Τετάρτη - 12 Δεκεμβρίου 2018

Στον Μαραθώνα ''όλοι
κρέμονται'' από το
στόμα του Σπ. Λιβαθινού

Αίσθηση έχει προκαλέσει το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας "ανατολική ακτή" για τον Σπύρο Λιβαθινό. Καιν αυτό γιατί με το που μπαίνει το 2018 η τοπική αυτοδιοίκηση θα κινείται σε μία παρατεταμένη προεκλογική περίοδο για τις δημοτικές κάλπες του 2019.

Ένας από τους δήμους που έως αυτή την ώρα παραμένει "τοπίο στην ομίχλη" - αν και όχι πυκνή "ομίχλη" - είναι ο Μαραθώνας. Το δεδομένο είναι και το αναφέρουμε μετά πάσης βεβαιότητας ότι ο νυν δήμαρχος Ηλίας Ψηνάκης δεν θα είναι ξανά υποψήφιος. Οι λόγοι είναι εξαιρετικά απλοί και προφανείς, εμείς μόνο τους υπογραμμίζουμε. Δεν τα κατάφερε. Δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων λένε οι πιο ήπιες εκτιμήσεις. Απέτυχε. Αδιαφόρησε. "Τα έκανε θάλασσα"  υποστηρίζουν οι πιο σκληρές απόψεις. Υπάρχουν και οι χειρότερες τοποθετήσεις, αλλά το δημοσιογραφικό επίπεδο του iselida.gr απαγορεύει τη δημοσιοποιησή τους. 

Επίσης είναι πασιφανές ότι και τις καλύτερες προθέσεις να είχε (που πολλοί αμφισβητούν) δεν ήταν "στα μέτρα του" η δημαρχία του Μαραθώνα. Μιάς περιοχής με πολλές απαιτήσεις και δυσκολίες, λόγω και της ένταξης αχανών κοινοτήτων όπως ο Βαρνάβας και το Γραμματικό. Κουράστηκε και αυτό φαίνεται, με αποκορύφωμα την καταστροφική πυρκαγιά του καλοκαιριού που ήταν πολιτικό "Βατερλώ" με τις αμετροεπείς δηλώσεις του περί "φωτίτσας", "λεβέντη πυροσβέστη", "απομόνωσης στο ερημονήσι" (της Μυκόνου) που θύμωσαν τον κόσμο. Γιατί η έστω... καλοπροαίρετη πλάκα και το χιούμορ ή το life style δεν "κολλάνε" παντού. Και ιδιαίτερα όταν έχουν καεί 30.000 στρέμματα δάσους, σπίτια και άγνωστος αριθμός σε ζώα και πτηνά.

Πάντως ούτε ένας, ενδεχομένως και από τον στενό "πυρήνα" συνεργατών που του έχει απομείνει, δεν εκφράζεται θετικά γιά τον δήμαρχο στις κατ ιδίαν επαφές με τους δικούς τους ανθρώπους. Άλλο τι λένε "γιά τα μάτια". Οι κάτοικοι του δήμου Μαραθώνα, είναι απογοητευμένοι. Άλλοι έξαλλοι. Άλλοι σαστισμένοι γιά το πώς εμπιστεύτηκαν τη δημαρχία στον Ηλία Ψηνάκη. Άλλοι απαισιόδοξοι γιά το μέλλον. 

Αυτή λοιπόν είναι η λέξη - "κλειδί" γιά τον Μαραθώνα: Μέλλον. Ποιός θα είναι αυτός που όταν εκλεγεί θα προσπαθήσει "να μαζέψει τα ασυμάζευτα" όπως λέει ο λαός; Ποιός "θα βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά"; Ποιός "θα βάλει το στόμα του στο στόμα του λύκου"; Ποιός θα σηκώσει στις πλάτες του αυτό το "βαρύ φορτίο"; Υπό την έννοια ότι η κατάσταση στην καθημερινότητα της κοινωνίας χειροτερεύει μήνα με το μήνα και ο δήμος ουσιαστικά πηγαίνει "με αυτόματο πιλότο". 

Ο επόμενος δήμαρχος συνεπώς θα ανέβει έναν Γολγοθά" μέχρι να μπορέσει μαζί με την ομάδα διοίκησης να ανατάξει τον "πεθαμένο" Μαραθώνα. Εδώ και μήνες "μπροστά" τόσο σε επίπεδο ουσιαστικής αντιπολίτευσης όσο και σε δράσεις δίπλα στην κοινωνία έχει μπει ο Σπύρος Λιβαθινός. Ο πρώην πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου και δημοτικός σύμβουλος δεν έχει κρύψει ποτέ τη θεμιτή φιλοδοξία του να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις. Καλλιεργημένος άνθρωπος, χαμηλών τόνων, γνώστης της τοπικής αυτοδιοίκησης, άοκνος εργάτης σε ό,τι έχει καταπιαστεί στη ζωή του ο κ. Λιβαθινός γνωρίζει άριστα τα προβλήματα του δήμου. Αυτό που παραδέχονται όλοι είναι πως παραιτήθηκε από πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου μόλις λίγους μήνες μετά την εκλογή του και σεβόμενος τους ψηφοφόρους του δεν ανεξαρτητοποιήθηκε αλλά παρέμεινε στον συνδυασμό Ψηνάκη, προκειμένου να προσπαθεί εκ των έσω να βελτιώσει την κατάσταση. Είναι ο πρώτος που διαπίστωσε ότι "κάτι δεν πάει καλά" με τη δημαρχία Ψηνάκη και διαχώρισε τη στάση του με απόλυτη αξιοπρέπεια. Δημοφιλής και αγαπητός στην κοινωνία, έντιμος και άνθρωπος των στόχων ο κ. Λιβαθινός φαντάζει ως το μοναδικό πρόσωπο με κύρος και αποφασιστικότητα, που θα μπορούσε να σώσει τον δήμο Μαραθώνα. Ο ίδιος ποτέ δεν έχει αναφερθεί στο ζήτημα της διεκδίκησης της δημαρχίας, γιατί είναι φυσικό να προβληματίζεται σε αυτή την απόφαση ζωής. Άριστος οικογενειάρχης, στέλεχος του προπονητικού τιμ της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου Κ - 19, ιδιαίτερα αγαπητός από επιφανείς πολιτικούς όλου του φάσματος, αλλά και από επιχειρηματικές ελληνικές οικογένειες κολοσσούς ο κ. Λιβαθινός θα μπορούσε να εγγυηθεί με την εμπειρία, τη σοβαρότητα, αλλά κυρίως την εργατικοτητά του τη σταδιακή επιστροφή του Μαραθώνα στην κανονικότητα. 

Αν θα αποφασίσει το μεγάλο "άλμα" μόνο ο ίδιος το ξέρει. Σε κάθε περίπτωση - δεν μπορεί να γίνει κι αλλιώς χρονικά - αναμένεται "να ανοίξει τα χαρτιά του" τους επόμενους μήνες και πάντως έως το καλοκαίρι. Δηλαδή έναν χρόνο πριν τις αυτοδιοικητικές κάλπες. Μην μας ζητήσετε να στοιχηματίσουμε τι θα κάνει....

Κοσμήματα Ρολόγια Αρβανιτογιάννης | Arvanitogiannis.gr