iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Πέμπτη - 25 Απριλίου 2024

Ανοικτά σχολεία
Ένα ερώτημα που ζητεί
υπεύθυνη απάντηση


Επειδή η αληθινή δημοσιογραφία έχει καθήκον εκτός από το ρεπορτάζ να θέτει και ερωτήματα, η ηλεκτρονική εφημερίδα iselida.gr υπενθυμίζει ότι στις 10 Μαρτίου έκλεισαν εσπευσμένα τα σχολεία, υπό τον ''υψηλό κίνδυνο'' όπως τόνισαν οι ειδικοί τα παιδιά να κολλήσουν στα σπίτια γιαγιάδες, παπούδες και γονείς, γιατί το ιικό φορτίο που έφεραν ήταν πολύ μεγάλο.

Ενάμισι μήνα μετά οι ίδιοι ειδικοί (όχι άλλοι) υποστηρίζουν ότι τα ίδια παιδιά (όχι άλλα) νοσούν από τον ιό πολύ δύσκολα, το περνάνε εξαιρετικά ήπια και σπάνια μεταφέρουν τον ιό!  «Η επιστημονική θέση αυτή τη στιγμή είναι ότι ο πληθυσμός των παιδιών κινδυνεύει λιγότερο και φαίνεται να μεταδίδει λιγότερο τον κορωνοϊό» τόνισε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Τσιόδρας.

Πόσα παιδιά - δημοτικού φυσικά - τα πηγαίνουν και τα παίρνουν από το σχολείο οι παππούδες γιατί εργάζονται οι γονείς? Αυτά τα παιδιά που έφυγαν άρον άρον από τα σχολεία τον Μάρτιο, τώρα τον Μάιο δεν είναι επικίνδυνα? Είναι ένα εύλογο ερώτημα πιστεύουμε τι ακριβώς συμβαίνει ή συνέβη?

Σχεδόν ομόφωνη (υπήρξαν και έντονες διαφωνίες) ήταν η απόφαση της επιτροπής λοιμοξιωλόγων του υπουργείου υγείας για την επαναλειτουργία των σχολείων. Η πρώτη φάση πιθανότατα αφορά έναρξη μαθημάτων για όλες τις τάξεις Λυκείου και Γυμνασίου στις 11 Μαΐου και δύο εβδομάδες αργότερα, στις 25 Μαΐου, για τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία με παράταση του σχολικού έτους. Εδώ υπάρχει και η παραλλαγή τα δημοτικά να ανοίξουν τελευταία την 1η Ιουνίου.
Σε κάθε περίπτωση, πέραν της επαναλειτουργίας των σχολείων, είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα πραγματοποιηθούν προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις στο τέλος της σχολικής χρονιάς. Επίσης κανένας μαθητής - τουλάχιστον του δημοτικού - δεν θα μείνει από απουσίες αν οι γονείς φοβούνται και δεν το στείλουν σχολείο.

Τέλος κανείς δεν γνωρίζει αν οι μαθητές θα φορούν μάσκες, πόσοι θα είναι σε κάθε τάξη καθώς αποκλείεται να μπαίνουν 20 και 25 ή 30 παιδιά σε μία αίθουσα και πώς θα κάνουν διάλειμμα. Είναι καθοριστικά ερωτήματα που οι ειδικοί καλούνται να απαντήσουν.