iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Πέμπτη - 28 Μαρτίου 2024

8 στους 10
Έλληνες χωρίς
οικογενειακό γιατρό


Χωρίς οικογενειακό γιατρό «γιορτάζει» η χώρα μας και η ιατρική κοινότητα τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Οικογενειακού Ιατρού.

«Παρά τις αλλεπάλληλες εξαγγελίες όλων των κυβερνήσεων των τελευταίων ετών μέχρι στιγμής δεν έχει προχωρήσει η ανασυγκρότηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που θα αναδείκνυε τον ουσιαστικό ρόλο του οικογενειακού γιατρού στην πρόληψη και τη θεραπεία των ασθενών» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος.

Σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται ο ΠΙΣ, ο οικογενειακός γιατρός είναι... θεωρητική έννοια για την πλειονότητα των Ελλήνων, καθώς στην πράξη 8 στους 10 πολίτες δεν έχουν οικογενειακό γιατρό στον οποίο να μπορούν να απευθυνθούν.

Υπογραμμίζει, μάλιστα, ο ΠΙΣ ότι εν μέσω καραντίνας η πολιτεία προέτρεπε τους πολίτες να απευθυνθούν στον οικογενειακό τους γιατρό όταν εμφάνιζαν ύποπτα συμπτώματα του κορονοϊού, χωρίς όμως να έχει εδραιώσει το ρόλο του οικογενειακού γιατρού μέσω της ΠΦΥ.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος τονίζει ότι ιδιαίτερα σε μία περίοδο όπου ακόμη δεν έχει περάσει ο κίνδυνος της επιδημίας και υπάρχει ενδεχόμενο δεύτερου κύματος το φθινόπωρο, η ανασυγκρότηση της ΠΦΥ είναι επιβεβλημένη, ώστε να μπορούν τα νοσοκομεία να σηκώσουν το βάρος των πιθανών νέων περιστατικών του κορωνοϊού.