iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Σάββατο - 20 Απριλίου 2024

''Την έκανε'' και ο
Η. Κασιδιάρης από
τη ''Χρυσή Αυγή''


Στα εξ ων συνετέθη η ''Χρυσή Αυγή''.
Με ένα βίντεο εν είδει διαγγέλματος, το πρωί της Πέμπτης 21/5, το πάλαι ποτέ πρωτοπαλίκαρο του Νίκου Μιχαλολιάκου, Ηλίας Κασιδιάρης, ανακοίνωσε την αποχώρησή του από τη Χρυσή Αυγή και τη δημιουργία ενός νέου ακροδεξιού μορφώματος, έτσι ακριβώς όπως θα το περίμενε κανείς, στα χνάρια της ιδεολογίας του μέχρι πρότινος «σπιτιού» του. Ο λόγος της αποχώρησής του; Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ίδρυσης του κόμματος «Έλληνες», η πρόταση που κατέθεσε ο Ηλίας Κασιδιάρης για πλήρη αναδιοργάνωση και ανανέωση της Χρυσής Αυγής δεν έγινε αποδεκτή. «Έγιναν εκτενείς συζητήσεις, αλλά δυστυχώς υπήρξε απόλυτη διαφωνία», σημειώνει η ανακοίνωση. 
 

Έτσι, λοιπόν, σε μια χρονική συγκυρία πολύ κρίσιμη, καθώς θεωρητικά μέχρι το τέλος του έτους η δίκη των μελών της Χρυσής Αυγής θα έχει φτάσει στο τέλος της, ο Ηλίας Κασιδιάρης δίνει τη χαριστική βολή στο κόμμα που τον ανέδειξε, όπως παραδέχεται ο ίδιος στις ανακοινώσεις του, με το βλέμμα στη Βουλή και την είσοδο σε αυτή, στην περίπτωση πρόωρων εκλογών, θέλοντας να επωφεληθεί από τα πλεονεκτήματα που χαρίζει η θέση του βουλευτή σε νομικό επίπεδο. Είναι, όμως, ο πρώτος που... πηδάει από το καράβι λίγο πριν αυτό βουλιάξει οριστικά; Η απάντηση είναι συγκεκριμένη: όχι. 

Οι ισορροπίες στη Χρυσή Αυγή δεν άλλαξαν ξαφνικά. Οι διαθέσεις των μελών της απλώς να σώσουν ο καθένας εαυτόν φάνηκαν στα χρόνια που βρίσκεται σε εξέλιξη η δίκη της οργάνωσης. Το αποκορύφωμα ήρθε τον περασμένο Ιούλιο στις εθνικές εκλογές, όταν και το ναζιστικό μόρφωμα δεν κατόρθωσε να μπει στη Βουλή. Έκτοτε, σταδιακά, τα επιφανή στελέχη της οργάνωσης άρχισαν να παίρνουν τις αποστάσεις τους, ενώ στη συνέχεια ήρθαν και οι πρώτες αποχωρήσεις. 

Στις 14 Ιουλίου 2019, ο Γιάννης Λαγός, με ανακοίνωσή του, κοινοποιούσε την αποχώρησή του από την οργάνωση, κάνοντας λόγο για «λάθος πολιτικές κινήσεις». Στην ίδια ανακοίνωση, ο υπόδικος στη δίκη της ΧΑ, ανέφερε τα ονόματα των στελεχών που έπαιρνε μαζί του. Μεταξύ αυτών οι Γιώργος Γερμενής, Νίκος Κούζηλος, Παναγιώτης Ηλιόπουλος. Λίγους μήνες αργότερα, τον Νοέμβριο του 2019, ο Λαγός ίδρυσε δικό του κόμμα, με την ονομασία «Εθνική Λαϊκή Συνείδηση».

Η απάντηση της Χρυσής Αυγής χαρακτήριζε την αποχώρηση Λαγού ως «δόλια και υστερόβουλη». Τότε, ο Νίκος Μιχαλολιάκος είχε κάνει ένα tweet στο οποίο σημείωνε: «Μια απάντηση σε όσους μιλούν (εκ των υστέρων…) για λάθη. Το μεγάλο μου λάθος που παραδέχομαι ήσασταν εσείς». Με την αναπαραγωγή αυτού του tweet πριν από λίγες ημέρες, στις 15 Μαΐου, ο αρχηγός της οργάνωσης ουσιαστικά προανήγγειλε την από καιρό φημολογούμενη αποχώρηση και του Ηλία Κασιδιάρη, η οποία και επιβεβαιώθηκε, τελικά, έξι ημέρες αργότερα, προσθέτοντας το σχόλιο: «Είχα γράψει αμέσως μετά τις εκλογές: Μια απάντηση σε όσους μιλούν (εκ των υστέρων…) για λάθη. Το μεγάλο μου λάθος που παραδέχομαι ήσασταν εσείς. 14 Μαΐου 2020: Ισχύει!!!».

Όσο για τον κουμπάρο και πιστό συναγωνιστή του Νίκου Μιχαλολιάκου, Χρήστο Παππά; Αυτός, μέχρι στιγμής, τηρεί σιγήν ιχθύος...