iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Πέμπτη - 28 Μαρτίου 2024

Ενισχύεται η ''ασπίδα''
του Έβρου για τις
Τουρκικές προκλήσεις


Έτοιμοι για ένα «θερμό καλοκαίρι» στα σύνορα με τη γειτονική Τουρκία δηλώνει η ελληνική κυβέρνηση, η οποία, δια στόματος του υπουργού Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, εξέφρασε την αποφασιστικότητά της να διαφυλάξει τα ελληνικά συμφέροντα και εδάφη.

Το πλάνο περιλαμβάνει την ενίσχυση των δυνάμεων με 20 διμοιρίες ΜΑΤ και 100 αστυνομικούς κατά μήκος του Έβρου, καθώς και μία σειρά μέτρων, τα οποία θα αφορούν ολόκληρο το φάσμα των συνόρων με τη γειτονική χώρα. Ο υπουργός 'Άμυνας δήλωσε ότι υπάρχει πληροφόρηση για σχέδιο πίεσης προς την Ελλάδα από την πλευρά της Άγκυρας, τονίζοντας ότι έχουν ήδη ξεκινήσει οι προετοιμασίες από την ελληνική πλευρά.

Όσον αφορά τη νευραλγική περιοχή του Έβρου, το πλάνο ξεκινά με την ενίσχυση των διμοιριών των ΜΑΤ, μετά τη λήξη του συναγερμού για τον κορωνοϊό στον Έβρο αλλά και την αλλαγή των δυνάμεων που βρίσκονταν μέχρι τώρα στη συνοριακή γραμμή, όπως αποφάσισε το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ.

Συγκεκριμένα, η τρίμηνη απόσπαση των αστυνομικών που βρίσκονταν στην περιοχή έληξε και θα αντικατασταθούν με νέες, ενώ παράλληλα θα διπλασιαστούν οι διμοιρίες από δυνάμεις που θα φθάσουν στον Έβρο από όλη τη χώρα.

Από τις 10 διμοιρίες που υπάρχουν στη συνοριακή γραμμή βαθμιαία θα γίνουν 20 και έτσι, για παράδειγμα, ενώ υπάρχει μια διμοιρία από την Αθήνα θα πάνε δυο.

Παράλληλα, θα ενισχυθούν οι περιπολίες έτσι ώστε αν υπάρξει μια ενδεχόμενη μαζική είσοδος μεταναστών να υπάρχουν διαθέσιμες δυνάμεις σε ετοιμότητα για να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την κατάσταση.

Συνολικά, εκτός από τις δέκα επιπλέον διμοιρίες των ΜΑΤ που αναμένεται να μεταβούν στον Έβρο στις δυνάμεις θα προστεθούν και άλλοι 100 αστυνομικοί από όλες τις Διευθύνσεις της χώρας.