iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Τρίτη - 23 Απριλίου 2024

Σαν σήμερα το 1941
Γλέζος και Σάντας
κατέβασαν τη σβάστικα


Στις 30 Μαΐου 1941 από την Ακρόπολη κατέβασαν την ναζιστική σημαία των γερμανικών δυνάμεων κατοχής ο Μανώλης Γλέζος και ο Λάκης Σάντας.

Τότε, είχε συμπληρωθεί ένας μήνας από την παράδοση της Αθήνας στους Γερμανούς, ενώ την επόμενη ημέρα θα τελείωνε η μάχη της Κρήτης, επίσης με την παράδοση του νησιού στους Ναζί.

Βλέποντας λοιπόν οι δύο άνδρες την σημαία να κυματίζει αποφάσισαν να δράσουν άμεσα. Αρχικά πήγαν στην Εθνική Βιβλιοθήκη και διάβασαν ό,τι σχετικό με τον Ιερό Βράχο, ενώ ανακάλυψαν όλες τις σπηλιές και τις τρύπες της Ακρόπολης.

Έτσι, αποφάσισαν να περάσουν μέσω του Πανδρόσειου Άντρου, καθώς ήταν η μόνη διαδρομή από την οποία δεν θα τους αντιλαμβάνονταν οι Γερμανοί φρουροί.

Το βράδυ λοιπόν στις 30 Μαΐου 1941 ανέλαβαν δράση, έχοντας μαζί τους μόνο ένα φανάρι και ένα μαχαίρι.

Μόλις πήγε 21:30 το βράδυ και η φρουρά της Ακρόπολης χαλάρωσε, κάτι που το συνήθιζε εκείνη την ώρα, ο Γλέζος και ο Σάντας σύρθηκαν ως τη σπηλιά του Πανδρόσειου Άντρου και άρχισαν να σκαρφαλώνουν από τις σκαλωσιές, που είχαν φτιάξει οι αρχαιολόγοι για τις ανασκαφές.

Μόλις έφτασαν στη σημαία την απομάκρυναν γρήγορα, παρότι ήταν μεγάλων διαστάσεων και συγκεκριμένα διαστάσεων 4x2 μ.

Ύστερα, απομακρύνθηκαν από το σημείο όπως πήγαν εκεί, δίχως να τους αντιληφθούν οι Γερμανοί φρουροί.

Το πρωί της επόμενης ημέρας, οι φρουροί αντιλήφθηκαν πως έλειπε η σημαία από την θέση της. Τότε, οι κατοχικές αρχές διέταξαν ανακρίσεις και μόνο στις 11 το πρωί αντικατέστησαν την σημαία που έλειπε με μια καινούργια.

Παρόλο λοιπόν, που δεν ανακαλύφθηκαν οι ένοχοι για την υποστολή της ναζιστικής σημαίας, αυτό ήταν η πρώτη πράξη αντίστασης στην κατεχόμενη, από τον Άξονα, Ελλάδα.

Στη συνέχεια ο Λάκης Σάντας ξέφυγε από τους Γερμανούς διώκτες του και κατετάγη στον ΕΛΑΣ, ενώ ο Μανώλης Γλέζος φυλακίστηκε τρεις φορές. Παρόλα αυτά, κατάφερε και δραπέτευσε ολες τις φορές.