iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Πέμπτη - 25 Απριλίου 2024

Δραματική μείωση
των μεταμοσχεύσεων
και στην Ελλάδα


Μία από τις σημαντικότερες επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού, παγκοσμίως, ήταν η δραματική μείωση της μεταμοσχευτικής δραστηριότητας συμπαγών οργάνων.

Γεγονός εύλογο λόγω του φόρτου εργασίας και της επιφυλακής των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας. Ο πρώτο μήνας, όμως, μετά την άρση των μέτρων προστασίας δίνει στη χώρα μας ιδιαίτερα ενθαρρυντικά δείγματα ανάκαμψης, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων και θεωρείται «ένας καλός μήνας για τις μεταμοσχεύσεις».
Συγκεκριμένα, παρ' ότι κατά το δίμηνο Μαρτίου-Απριλίου 2020 η δωρεά οργάνων στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 85%, όπως και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, ο Μάιος έκλεισε με 7 δοτές οργάνων, 14 μεταμοσχεύσεις συνολικά νεφρών, ήπατος, καρδιάς και 12 μεταμοσχεύσεις κερατοειδών, ξεπερνώντας ακόμα και το αντίστοιχο χρονικό διάστημα της περυσινής χρονιάς.

«Η πανδημία του κορωνοϊού αποτέλεσε ένα μεγάλο πλήγμα για τον χώρο των μεταμοσχεύσεων, το οποίο, ευτυχώς, στη χώρα μας δείχνει να είναι παροδικό», δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΟΜ, καθηγητής Γεώργιος Παπαθεοδωρίδης.