Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πότε θα δοθούν τα
534 ευρώ των
εργαζομένων σε αναστολή


Μέχρι την Τετάρτη 10 Ιουνίου, έχουν τελευταίο χρονικό περιθώριο να υποβάλλουν τις υπεύθυνες δηλώσεις τους στο σύστημα "Εργάνη" οι εργοδότες που κάνουν χρήση της παράτασης αναστολών συμβάσεων για τον Μάιο, ώστε οι εργαζόμενοι να λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους έως και 534 ευρώ.

Με ανακοίνωση του συστήματος «Εργάνη» δόθηκε παράταση μέχρι 10 Ιουνίου για τις υπεύθυνες δηλώσεις :

  • Των επιχειρήσεων που έμειναν κλειστές όλο τον Μάιο με κρατική εντολή,
  • Των επιχειρήσεων που επαναλειτούργησαν τον Μάιο
  • Των επιχειρήσεων που ήταν εξαρχής πληττόμενες βάσει ΚΑΔ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΠΣ Εργάνη, σε περίπτωση που οι επιχειρήσεις-εργοδότες που υπάγονται στις κατηγορίες «κλειστές με κρατική εντολή όλο τον Μάιο» ή «επαναλειτουργούσες» ή «πληττόμενες βάσει ΚΑΔ» δεν υπέβαλαν υπεύθυνες δηλώσεις εντός των προκαθορισμένων προθεσμιών δύνανται να τις υποβάλλουν έως και 10/6/2020. Υπενθυμίζεται πως η αρχική προθεσμία για τους μεν κλειστούς ήταν 31/5 ενώ για τους υπόλοιπους 7/6.

Στο μεταξύ, οι πληρωμές της ειδικής αποζημίωσης, που φτάνει έως και 534 ευρώ για τους εργαζόμενους, πρέπει να ολοκληρωθούν - σύμφωνα με τον προγραμματισμό της σχετικής ΚΥΑ και εκτός απροόπτου - έως και την  Παρασκευή 12 Ιουνίου. Ειδικότερα, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της ΚΥΑ της 10ης Μαίου η πληρωμή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού που φτάνει έως και τα 534 ευρώ, θα πρέπει να πραγματοποιηθεί από αύριο Τετάρτη 10 Ιουνίου έως και την Παρασκευή 12 Ιουνίου στους μισθωτούς επιχειρήσεων που :

  1. επαναλειτούργησαν τον Μάιο ή
  2. θεωρούνταν εξαρχής πληττόμενες βάσει ΚΑΔ.

Μέχρι και την Τετάρτη 10 Ιουνίου επίσης θα πρέπει να ολοκληρωθεί, σύμφωνα πάντα με τον προγραμματισμό, η καταβολή των 534 ευρώ στους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που παρέμειναν κλειστές όλο τον Μάιο με κρατική εντολή, όπως είναι για παράδειγμα τα ξενοδοχεία 12μηνης διάρκειας και οι επιχειρήσεις εστίασης. Γι αυτή την κατηγορία των εργαζομένων, που θα λάβουν ολόκληρο το ποσό των 534 ευρώ, οι προκαθορισμένες ημερομηνίες πληρωμής είναι 5/6 – 10/6.