Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΠΟΥ: Οι ασυμπτωματικοί
σπανίως μπορούν να
μεταδώσουν τον ιό!


Νέο ενθαρρυντικό στοχείο σχετικά με τον κορωνοϊό φέρνει στο φως της δημοσιότητας ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Όπως διατείνεται ο Οργανισμός, οι άνθρωποι που βγαίνουν θετικοί στον κορωνοϊό και δεν παρουσιάζουν συμπτώματα, είναι «εξαιρετικά σπάνιο» να μεταδώσουν τον ιό στους γύρω τους. Το συμπέρασμα αυτό προέκυψε ύστερα από ενδελεχή εξέταση των στοιχείων χωρών που πραγματοποιούν σχολαστικό και λεπτομερή έλεγχο στις κοινωνικές επαφές των θετικών κρουσμάτων.

Οι «ασυμπτωματικοί» ασθενείς που εμφανίζονται θετικοί στον COVID-19, θα μπορούσαν να χωριστούν σε τρεις κατηγορίες: Εκείνους που δεν παρουσιάζουν κανένα σύμπτωμα, εκείνους που βγαίνουν θετικοί ενώ είναι ασυμπτωματικοί, ενώ στη συνέχεια παρουσιάζουν συμπτώματα και εκείνους που εμφανίζουν πολύ ελαφριά «σημάδια» του ιού, χωρίς να συνειδητοποιήσουν ποτέ ότι έχουν κολλήσει.

Βάσει των περισσότερων στοιχείων που έχει στη διάθεση του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, από όλες τις παραπάνω κατηγορίες «ασυμπτωματικών» ατόμων, καμία δεν παίζει σημαντικό ρόλο στη μετάδοση και τη διασπορά του ιού, αναφέρει χαρακτηριστικά η επιστήμονας.

Παρότι οι περισσότερες έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι «πραγματικές» ασυμπτωματικές περιπτώσεις «μεταδίδουν σπάνια» τον ιό στους άλλους, είναι πιθανόν να πραγματοποιηθεί μετάδοση του ιού λίγο πριν ή τη μέρα που αρχίζουν να εμφανίζονται τα συμπτώματα σε συνήθως ελαφριά μορφή, αναφέρει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, Μπαμπάκ Τζαβίντ.