Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ραφήνα Ο Παναγιώτης
Καλφαντής για τον
ερανικό λογαριασμό


Ο Προέδρος της Επιτροπής Διάθεσης του Ερανικού Λογαριασμού Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου αντιδήμαρχος Παναγιώτης Καλφαντής, επισημαίνει σε απαντησή του σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας kirkinews.gr: 

Ο ερανικός λογαριασμός δημιουργήθηκε από τον Δήμο Ραφήνας-Πικερμίου για την στήριξη των πυρόπληκτων συμπολιτών μας που έχασαν αγαπημένους και περιουσίες στην καταστροφική πυρκαγιά του 2018.

Υπεύθυνη για την διαχείριση του ,μετά την λήξη των εισφορών που ανήλθαν στο 1.040.000 Ευρώ ,είναι η ερανική επιτροπή που συγκροτήθηκε με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου από συμβούλους συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης της οποίας έχω την ευθύνη να προεδρεύω.

Το σκεπτικό μας είναι η χρηματική στήριξη των πληγέντων συμπολιτών μας με δαπάνη του 80% του ποσού που συγκεντρώθηκε σε συνδυασμό με την κατασκευή ενός περιβαλλοντικού έργου αποκλειστικά στην πυρόπληκτη περιοχή, έργο που δεν μπορούμε να αναζητήσουμε χρηματοδότηση από τα υπάρχοντα ανοιχτά προγράμματα υλοποίησης υποδομών.

Αυτό το εργο, δαπάνης 240.000 Ε προκρίθηκε να είναι 12 σημεία περιβαλλοντικής αποκομιδής και ανακύκλωσης διάσπαρτα στην πυρόπληκτη περιοχή με ανοξείδωτους βυθιζόμενους κάδους ,σύστημα αποκομιδής και δάπεδα τοποθέτησης των υπαρχόντων μπλε και μελλοντικά των καφέ κάδων .

Όμοιοι κάδοι έχουν τοποθετηθεί σε πολλούς δήμους της χωράς μας και η χρήση τους θα αναβαθμίσει αυτές τις γειτονίες ώστε να αποτελέσει ανάμνηση ο ξεχειλισμένος πράσινος κάδος με τις γάτες διπλά του και τα σκουπίδια παρασυρμένα από τον αέρα στη γειτονιά.

Αυτό ,εκτός από τον περιβαλλοντικό εξωραϊσμό ,συνιστά και πρόοδο στην πυρασφάλεια της πυρόπληκτης περιοχής δεδομένου ότι τα συγκεντρωμένα σύμμικτα απορρίμματα αποτελούν εστίες αυτανάφλεξης η και κακόβουλης ενέργειας εμπρησμού.

Θα μπορούσαμε εναλλακτικά των σημείων περιβαλλοντικής αποκομιδής να προκρίνουμε την αντιστήριξη των πρανών στο Κόκκινο Λιμανάκι που έχουν καταρρεύσει.

Με παρόμοιο τρόπο χειρίστηκε και τον κεντρικό ερανικό λογαριασμό η Ελληνική Πολιτεία χρηματοδοτώντας από τις συνεισφορές πολίτων και ιδρυμάτων έργα οδοποιίας, όμβριων, αντιστηρίξεων ,δημοτικού φωτισμού κλπ. στην πυρόπληκτη περιοχή με τη προγραμματική σύμβαση των 14.8 εκ. ΕΥΡΩ που υπογράψαμε με το υπουργείο Υποδομών.

Η πυρόπληκτη περιοχή θα αναπλαστεί και με άξονα το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο που συντάσσει το Τεχνικό Επιμελητήριο και είναι κρίμα να παραμείνει η παραφωνία των ξεχειλισμένων κάδων .

Τέλος στο σκεπτικό μας μέτρησε το γεγονός ότι 250 Ευρώ παραπάνω στους περίπου χίλιους δικαιούχους δεν θα κάνει διακριτή διαφορά, όταν έχουν ήδη αποζημιωθεί για την καταστροφή των περιουσίων τους με διαφορά χρηματοδοτικά εργαλεία για τα κτίρια, τον περιβάλλοντα χώρο και την οικοσκευή του από τη κεντρική διοίκηση. Ο χαμός των αγαπημένων μας δυστυχώς δεν αποζημιώνεται υλικά.

Η απόφαση της επιτροπής διάθεσης, στην οποία παρεμπιπτόντως δεν συμμετέχει ο Δήμαρχος και είναι κρίμα να του αποδίδεται μομφή για κάτι που δεν έχει ευθύνη , εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο και για την εκτέλεση της αναμένει την έγκριση από την Περιφέρεια Αττικής