Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πάει...περίπατο
ο Μεγάλος Περίπατος
της Αθήνας


Διορθωτικές κινήσεις και μετάθεση προθεσμιών ως προς την εκτέλεση των παρεμβάσεων για τον Μεγάλο Περίπατο δίνουν την αίσθηση ότι τα παράπονα -και, οπωσδήποτε, οι έντονες αντιδράσεις- των πολιτών αναγκάζουν τη διοίκηση του Δήμου Αθηναίων να τροποποιήσει τον αρχικό σχεδιασμό του συνολικού εγχειρήματος.

Η εικόνα της κυκλοφορίας των οχημάτων στο κέντρο βελτιώνεται από ημέρα σε ημέρα ύστερα από τη χαοτική Δευτέρα, όταν και έγινε η «επίσημη πρεμιέρα» της μισής κατά πλάτος Πανεπιστημίου. Έστω και με μικρά βήματα, η κίνηση μοιάζει να προσαρμόζεται και να αυτορυθμίζεται, ακριβώς όπως προβλέπει η σχετική συγκοινωνιολογική μελέτη για τον Μεγάλο Περίπατο.

Παρόλ' αυτά, η ένταση και η έκταση της κατακραυγής, η αμφισβήτηση και ο διάχυτος εκνευρισμός πυροδότησαν τα τελευταία 24ωρα επίμονη φημολογία περί δραστικών τροποποιήσεων, υπαναχωρήσεων ή και πλήρους ματαίωσης ορισμένων έργων. Κάποιοι ισχυρίζονταν ότι «ο Δήμαρχος θα δώσει κι άλλη μία λωρίδα στην Πανεπιστημίου», άλλοι ότι «πάει περίπατο η πεζοδρόμηση της Αθηνάς γιατί ξεσηκώθηκαν οι μαγαζάτορες» κ.λπ.

Προς χρονική μετάθεση φαίνεται πως βαδίζει ο αποκλεισμός του λεγόμενου Εμπορικού Τριγώνου (Μητροπόλεως-Αθηνάς-Σταδίου) σε ΙΧ, ενώ πιθανότατα θα τροποποιηθεί και η μέθοδος ελέγχου όσων κατ' εξαίρεση κινούνται στην περιοχή. Φαίνεται να προκρίνονται οι έλεγχοι από τη Δημοτική Αστυνομία στα σημεία εξόδου, αντί για τις εισόδους στο Τρίγωνο.

Παράλληλα, εξετάζονται από το Δήμο εναλλακτικές λύσεις για τους μόνιμους κατοίκους της Πλάκας, οι οποίοι δεινοπαθούν ήδη να προσεγγίσουν τα σπίτια τους με ΙΧ, παρόλο που διαθέτουν την ειδική άδεια εισόδου, στάθμευσης κ.λπ.