Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το μικρότερο χωριό
της Ελλάδας με ένα
σπίτι κι έναν κάτοικο!


Το πρώτο σπίτι του οικισμού ολοκληρώνεται τις επόμενες ημέρες. Ο ιδιοκτήτης του θα χρειαστεί να περιμένει την δημιουργία των δημόσιων υποδομών προκειμένου να γίνει ο πρώτος κάτοικος του χωριού, που «μετακομίζει» ελέω ΔΕΗ
Η υπό δημιουργία Νέα Ποντοκώμη Κοζάνης διεκδικεί σήμερα τον τίτλο του μικρότερου χωριού στην Ελλάδα, έχοντας μόνο ένα σπίτι και κανέναν ακόμη κάτοικο, αλλά φιλοδοξεί να γεμίσει ζωή μέσα στα επόμενα χρόνια.

Ο οικισμός έχει σχεδιαστεί να χτιστεί κοντά στην πόλη της Κοζάνης, σε απόσταση 18 χιλιομέτρων από το παλιό χωριό της Ποντοκώμης, με 1.100 κατοίκους, που απαλλοτριώθηκε από τη ΔΕΗ και μετεγκαθίσταται. Σχεδόν μια δεκαετία μετά την έναρξη της απαλλοτρίωσης και τέσσερα χρόνια μετά την καταβολή των πρώτων αποζημιώσεων στους κατοίκους του παλιού χωριού, ολοκληρώνεται αυτές τις μέρες η ανέγερση του πρώτου σπιτιού στον χώρο που έχει επιλεχθεί για το κτίσιμο του νέου χωριού.

Ο ιδιοκτήτης του, Ιωάννης Παλασίδης, πήρε το ρίσκο να προχωρήσει στην κατασκευή του νέου του σπιτιού και να γίνει ο πρώτος κάτοικος του νέου χωριού, παρά τα ανυπέρβλητα μέχρι σήμερα εμπόδια που φρενάρουν τη δημιουργία του οικισμού. Η μονοκατοικία με το ισόγειο, το υπόγειο και τον όροφο βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο πριν την ολοκλήρωση και αυτές τις μέρες τοποθετούνται τα κουφώματα. Ωστόσο, ο ίδιος θα χρειαστεί να περιμένει την ολοκλήρωση βασικών υποδομών, όπως ηλεκτροδότηση, υδροδότηση και αποχέτευση, προκειμένου να το κατοικήσει. Ο ίδιος στη διάρκεια της τελετής θεμελίωσης του σπιτιού, τον περασμένο Σεπτέμβριο, είχε δηλώσει αισιόδοξος πως τα προβλήματα θα επιλυθούν και πως η ιστορία της Ποντοκώμης θα συνεχιστεί, έστω και με λιγότερα σπίτια από αυτά που είχε ο παλιός οικισμός.

ΠΗΓΗ ethnos.gr

ΦΩΤΟ kozan.gr