iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Τρίτη - 16 Απριλίου 2024

''Κανένας αβοήθητος'''
λέει ο δήμος
Ραφήνας Πικερμίου


Ο Δήμος Ραφήνας – Πικερμίου αφουγκραζόμενος τις ανάγκες της κοινωνίας, προτίθεται να αναλάβει πρωτοβουλίες  για τους συμπολίτες μας, οι οποίοι έχουν καταστεί δέσμιοι «κόκκινων» δανείων, λόγω αντικειμενικών δυσκολιών εξόφλησης και κινδυνεύουν με εκπλειστηριασμό της πρώτης κατοικίας τους επισημαίνει σε ανακοίνωση Τύπου ο δήμος.

Θα θέσουμε - μέσω των αρμοδίων οργάνων- πρόταση τροποποίησης του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου ώστε να επιτραπεί είτε μέσω των δημοτικών εταιρειών αξιοποίησης περιουσίας, είτε μέσω ιδρύσεων Εταιρειών Ειδικού Σκοπού, είτε τρίτου τρόπου που θα προταθεί θεσμικά, η "αγορά" κόκκινων δανείων  στις ίδιες χαμηλές τιμές με τα ξένα  funds (περίπου  στο 10% της κανονικής αξίας)  και στη συνέχεια η διευκόλυνση των δανειοληπτών στην ομαλή εξυπηρέτηση της οφειλής.

Ως δήμος, θα υποβάλλουμε προτάσεις αγοράς  για λογαριασμό των δανειοληπτών, εντός ισχύοντος νομικού πλαισίου, σε ιδιαίτερες χαμηλές τιμές που θα διαμορφώσουν ελκυστική εικόνα για την εξόφληση του δανείου.

Για να λυθεί το κοινωνικό θέμα θα πρέπει να αντιληφθούν οι διαχειριστές των κόκκινων δανείων των συμπολιτών μας και η πολιτεία ότι πρέπει να καταστεί δυνατόν να εξοφληθούν σε αποδεκτά χρονικά διαστήματα συνυπολογίζοντας τα σημερινά οικονομικά επίπεδα του κάθε διακριτού νοικοκυριού.

 «Κανένας δημότης αβοήθητος» θα είναι το βασικό σύνθημα αυτής της προσπάθειας.

 Ο δήμος Ραφήνας-Πικερμίου είναι ένας εύρωστος οικονομικά δήμος και μπορούμε και θέλουμε να αποτελέσουμε μια αξιόπιστη συνιστώσα και ένα καθοριστικό παράγοντα στη προσπάθεια επίλυσης ενός φλέγοντος κοινωνικού ζητήματος, που αφορά άμεσα ή έμμεσα τη συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας.

Τα τραπεζικά ιδρύματα χορηγούσαν δάνεια μέχρι σήμερα, χωρίς ουσιαστική εξασφάλιση του συνόλου του δανείου.

 Εμείς-ως δήμος και άρα φορέας του δημοσίου-  μπορούμε να αποτελέσουμε ένα αναμφισβήτητα αξιόπιστο εταίρο - βοηθό μεταξύ δανειολήπτη και δανειστή, για όλους εκείνους τους δημότες μας,  που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της κατάσχεσης.

Ως δημοτική αρχή αισθανόμαστε την ανάγκη να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο που μας παρέχει ο νόμος, έτσι ώστε κανείς συμπολίτης μας να μην κινδυνεύσει να χάσει το σπίτι του.

 Αυτός είναι ο στόχος και τον θεωρούμε απόλυτα εφικτό, μέσα σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, όπου η τοπική αυτοδιοίκηση οφείλει να στέκεται δίπλα στον άνθρωπο που αντιμετωπίζει πραγματικό πρόβλημα.

Ως τοπική αυτοδιοίκηση αποτελούμε θεσμό που οφείλει να εκφράζει τα δίκαια προβλήματα του πολίτη, γιατί αποτελούμε τις δυο αυτές συνιστώσες που διαμορφώνουν το συνεκτικό ιστό της κοινωνίας μας.

Ως δημοτική αρχή θα ανταποκριθούμε στο υποστηρικτικό ρόλο  που οφείλουμε να πράξουμε, εξαντλώντας κάθε περιθώριο που μας παρέχει ο νόμος, έτσι ώστε κανείς συμπολίτης μας να μην κινδυνεύσει να χάσει το σπίτι του, υιοθετώντας δομές υποστήριξής του.

Θα υπάρξει στο άμεσο μέλλον αναλυτικότερη ενημέρωση των ενδιαφερομένων, αφού κατατεθούν θεσμικά οι προτάσεις μας.