iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Πέμπτη - 25 Απριλίου 2024

Περιπολικό και αστυνομικοί
''φρουρούν'' τον Άγιο
Ελευθέριο Γκύζη (εικόνα)


Μια πρωτόγνωρη εικόνα αντικρίζουν από το πρωί οι πιστοί που περνάνε από την εκκλησία του Αγίου Ελευθερίου στου Γκύζη, είτε απλώς για να προσευχηθούν είτε γιατί νομίζουν πως είναι ανοικτή για τη Θεία Λειτουργία, υπάρχουν ακόμη ηλικιωμένοι οι οποίοι δεν γνωρίζουν ή δεν κατανοούν τι έχει συμβεί.

Περιπολικό της αστυνομίας βρίσκεται σταθμευμένο έξω από την κεντρική είσοδο και άνδρες με πολιτικά - είτε αστυνομικοί είτε της Ασφαλείας - ενημερώνουν πολύ ευγενικά τους πιστούς ότι απαγορεύεται η είσοδος, όπως βλέπετε στο φωτορεπορτάζ της ηλεκτρονικής εφημερίδας iselida.gr.

Τα ερωτήματα είναι τρία και αρκετά σοβαρά κατά τη δημοσιογραφική μας άποψη. Κατ αρχάς οι αστυνομικοί - νεαροί στην ηλικία - επισημαίνουμε ξανά πως είναι ευγενέστατοι και με εξαιρετική συμπεριφορά ανθρωπιάς. Και κάνουν καλά τη δουλειά τους, δηλαδή εκτελούν διαταγές.

Ερώτημα πρώτο. Αφού η πόρτα του ναού είναι κλειδωμένη, τι χρειάζονται οι αστυνομικοί. Η απάντηση μάλλον θα είναι ότι ενημερώνουν προληπτικά προκειμένου να αποφευχθεί έστω και πρόσκαιρος συνωστισμός ηλικιωμένων.

Ερώτημα δεύτερο, αφού δεχθούμε καλοπροαίρετα την εξήγηση στο πρώτο ερώτημα. Και το περιπολικό ''φάτσα κάρτα'' μπροστά στην Εκκλησία, δεν είναι αφενός περιττό και αφετέρου δημιουργεί αρνητικά συναισθήματα. 

Ερώτημα τρίτο. Δεν θα μπορούσε αυτή την ενημέρωση να την κάνει ένας ή δύο (πιστεύουμε πως ένας αρκούσε, αλλά αφού οι αστυνομικοί είναι δύο, τότε δύο) εργαζόμενοι στην εκκλησία. Κάποιος από την Ενορία, έστω κάποιος από τους ανθρώπους που εθελοντικά προσφέρουν καθημερινά τις θεάρεστες υπηρεσίες τους.

Ελπίζοντας να μην παρεξηγηθούμε για την αποψή μας στο τρίτο ερώτημα, γράψαμε αυτό το ρεπορτάζ όχι για να στηλιτεύσουμε - σε καμία περίπτωση - είτε την επιστημονική επιτροπή για το κλείσιμο των εκκλησιών λόγω της πανδημίας, είτε την αστυνομία για την προληπτική ενημέρωση, αλλά απλώς για το πρωτόγνωρο της εικόνας είτε με το περιπολικό είτε με τους αστυνομικούς στην είσοδο που ίσως να μπορούσε να αποφευχθεί.

Ο Άγιος Ελευθέριος Γκύζη δεν είναι ένας Μητροπολιτικός Ναός, αλλά μια συνοικιακή Εκκλησία.

Με την ευχή του χρόνου να γιορτάσουμε με κανονικότητα τη μνήμη του Αγίου Ελευθερίου!