Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η λευκή Τσικνοπέμπτη
της Αττικής
το 2004 (βίντεο)


Ανήμερα την Τσικνοπέμπτη, στις 12 Φεβρουαρίου του 2004 ο χιονιάς παρέλυσε την Ελλάδα και σκέπασε με ένα άσπρο 'σεντόνι" για ημέρες την ανατολική Αττική.

Η Ραφήνα δέχτηκε τεράστιους όγκους χιονιού και έσπασαν εκατοντάδες πεύκα από το βάρος, ενώ το "έστρωσε" ακόμη και στις παραλίες!

Γραμματικό, Βαρνάβας, Μαραθώνας, Νέα Μάκρη, Αγία Μαρίνα, Ζούμπερι, Μάτι, Αρτέμιδα, Σπάτα, Κορωπί, Παιανία, Παλλήνη, Ανθούσα, Πικέρμι όλη η ανατολική Αττική είχε αποκλειστεί. Οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και οι θυελλώδεις άνεμοι στα πελάγη ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά του κύματος κακοκαιρίας. Τεράστια τα προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί στις συγκοινωνίες, ενώ είχαν κλείσει τα σχολεία. Το αεροδρόμιο των Σπάτων παρέμεινε κλειστό για περισσότερο από 24 ώρες. Σημαντικές οι καταστροφές που προκλήθηκαν στις καλλιέργειες από τον παγετό.

Είναι χαρακτηριστικό θυμάται ένας Ραφηνιώτης ότι "μπήκα με την οικογενειά μου σε ταβέρνα της περιοχής να τσικνίσουμε κατά τις 9 το βράδυ και ως τα μεσάνυχτα που βγήκαμε δυσκολευτήκαμε να γυρίσουμε στο σπίτι στο Κόκκινο Λιμανάκι, από το χιόνι στο οδόστρωμα".

Ερασιτεχνικό βίντεο της εποχής δείχνει τη χιονισμένη Αθήνα που θύμιζε Ζαγοροχώρια!