Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο Δήμος Ραφήνας
Πικερμίου για το
πρόγραμμα Life Diana


Ανακοίνωση Τύπου του δημάρχου Ραφήνας Πικερμίου για το πρόγραμμα Life Diana.

Ο Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου πέτυχε τη συμμετοχή του ως συνεργάτης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα LIFE DIANA (LIFE16 ENV/GR/000461)

Μέσω του εγκεκριμένου από την Ε.Ε. προγράμματος προβλέπεται η απενεργοποίηση και ο πλήρης περιβαλλοντικός χαρακτηρισμός των υλικών υπολειμμάτων επεξεργασίας διυλιστηρίων στο εργαστήριο του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. 

Εφόσον, σε πρώτο στάδιο επιτευχθεί η πλήρης απενεργοποίηση των υπολειμμάτων επεξεργασίας αργού πετρελαίου και δοθεί η αδειοδότηση για περιβαλλοντική χρήση των αδρανών υλικών τα οποία θα φέρουν ίδια φυσικά και χημικά χαρακτηριστικά με το χώμα, αποτελώντας συνθετικό έδαφος (Engineered Soil), θα ακολουθήσουν πιλοτικές δοκιμές απόθεσης του υλικού σε χώρο που ανήκει στο Ε.Μ.Π. στην περιοχή του Λαυρίου. 

Όταν ολοκληρωθεί επιτυχώς και το δεύτερο στάδιο αυτού του προγράμματος, ο Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου σε συνεργασία με Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και τους λοιπούς συμμετέχοντες φορείς, θα μελετήσει το εγκεκριμένο πλέον υλικό εδαφοκάλυψης σε συγκεκριμένο πιλοτικό χώρο με εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό για να αποτυπωθεί εργαστηριακά η συμπεριφορά του σε σχέση με την ανάπτυξη φυτών. 

Το συγκεκριμένο πρωτοποριακό σε παγκόσμια κλίμακα ερευνητικό πρόγραμμα, διάρκειας τριών ετών, όπου ο Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου συμμετέχει στο τελικό στάδιο, εφόσον τα δύο προηγούμενα στάδια είναι επιτυχή και λάβουν συγκεκριμένες περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις από την Ε.Ε., θα αναδείξει ερευνητικά το Δήμο μας σε παγκόσμιο επίπεδο και θα κατοχυρώσει η επιτυχής ολοκλήρωσή του σημαντικά δικαιώματα γι'αυτόν.

Ο Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου ενημερώνοντας τους πολίτες του, διαβεβαιώνει ότι δεν έχει δεσμευθεί για πιλοτική χρήση του τελικού σταδίου σε συγκεκριμένη περιοχή, το δε σύνολο -των μέχρι σήμερα - αποφάσεων για συμμετοχή στο πρόγραμμα έχουν παρθεί με ομόφωνες αποφάσεις των αρμοδίων οργάνων .

Σε συνάντηση της δημοτικής αρχής με τα μέλη του διοικητικού συλλόγου της περιοχής Πευκώνα επαναδιατυπώθηκε η διαβεβαίωση ότι θα ακολουθηθεί η ίδια διαφανής διαδικασία μέσω των αρμοδίων θεσμικών οργάνων του δήμου Ραφήνας-Πικερμίου στη λήψη αποφάσεων για πιθανές ενδεικτικές χωροθετήσεις, οι οποίες θα έχουν λάβει προηγουμένως τις σχετικές περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις σχετικά με την υλοποίηση του τρίτου σταδίου. 

Η Δημοτική αρχή σταθερά προσηλωμένη σε διαφανείς και δημοκρατικές διαδικασίες θα λάβει τις ενδεδειγμένες αποφάσεις αν και εφόσον έρθει η ώρα υλοποίησης του τελικού σταδίου του συγκεκριμένου ερευνητικού προγράμματος και καλεί τους πολίτες να μη δίνουν βάση σε "ανεπίσημους πληροφοριοδότες" οι οποίοι πολλές φορές είτε από άγνοια είτε από άλλες "διαθέσεις", οι οποίες κινούνται σε προεκλογικούς ρυθμούς, θέλουν να εγκαθιδρύσουν αισθήματα ανασφάλειας απέναντι σε μία δημοτική αρχή, η οποία έχει αποδείξει την περιβαλλοντική της ευαισθησία λύνοντας μεγάλα περιβαλλοντικά ζητήματα του τόπου μας (αποχέτευση, αντιπλημμυρική θωράκιση κλπ.) ενώ κάποιοι άλλοι αναζητούν ανεμόμυλους να ξιφουλκήσουν και φοβικά σύνδρομα για να στήσουν πάνω τους πυραμίδες ανασφάλειας. 

Τιμούμε την εμπιστοσύνη των πολιτών και υλοποιούμε ευρωπαϊκά προγράμματα τα οποία δημιουργούν υποδομές και αναδεικνύουν το δήμο μας στους κορυφαίους περιβαλλοντικά φορείς του δημοσίου.