Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παρέμβαση του ΚΚΕ
στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή
για το ΧΥΤΥ Γραμματικού


Τα οξυμένα προβλήματα για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, αλλά και τις τεράστιες επιπτώσεις στο περιβάλλον από το ΧΥΤ«Υ» Γραμματικού και το ΧΥΤΑ Φυλής, τονίζει ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης σε ερωτήσεις που κατέθεσε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο ευρωβουλευτής του Κόμματος καταγγέλλει ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ και η Περιφέρεια Αττικής υλοποιούν στο ακέραιο τις αντιλαϊκές κατευθύνσεις της ΕΕ, παραδίδοντας, μεταξύ άλλων, τη διαχείριση των αποβλήτων στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Ερώτηση για το ΧΥΤ«Υ» Γραμματικού

«H Διοίκηση της Περιφέρειας Aττικής, στο πλαίσιο της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, προωθεί ένα καταστροφικό για το περιβάλλον, πανάκριβο κι αδιέξοδο έργο, σε ακατάλληλη θέση, το ΧΥΤ«Υ» Γραμματικού. Οι κινητοποιήσεις των κατοίκων της Γραμματικού, Μαραθώνα, Νέας Μάκρης ενάντια στο έργο και στοιχεία που έχουν δημοσιοποιηθεί αναδεικνύουν πως συνέπειά του αποτελεί ήδη η ρύπανση του θαλάσσιου περιβάλλοντος στην παραλία στο Σέσι (μέσω του παρακείμενου ρέματος και της αποψίλωσης δασικών εκτάσεων πάνω από 100 στρ.), η υποβάθμιση της ευρύτερης περιοχής που μετατρέπεται σε μόνιμη και σοβαρή εστία προσβολής της υγείας του λαού της περιοχής. Η χωρητικότητα του ΧΥΤ«Υ» (2.000.000 κ.μ.) μπορεί να υποδέχεται δεκαπλάσιες ποσότητες απορριμμάτων (και σύμμεικτων) από τις προβλεπόμενες στον Περιφερειακό Σχεδιασμό.

Η προώθηση κι αυτού του έργου γίνεται από επιχειρηματικό όμιλο-ανάδοχο στον οποίο καταλήγουν οι πόροι του έργου, που έχουν διπλασιαστεί σε σχέση με την αρχική σύμβαση, υλοποιώντας σχετικές οδηγίες και κατευθύνσεις της ΕΕ.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται η Ευρ. Επιτροπή:

Πώς τοποθετείται στο γεγονός ότι διαπιστωμένα πλέον οι κατευθύνσεις της ΕΕ και σε αυτήν την περίπτωση οδηγούν στην επιβάρυνση του περιβάλλοντος, σε ανεπανόρθωτες συνέπειες στη δημόσια υγεία του λαού, στην παραπέρα λεηλασία του όποιου εισοδήματός του, κι όλα αυτά για την εξυπηρέτηση των κερδών της κάθε φορά αναδόχου κοινοπραξίας;».

 

-στο άμεσο και οριστικό κλείσιμο της χωματερής στη Φυλή και τη μη μετατροπή του παλιού Λατομείου Μουσαμά σε χώρο ταφής υπολειμμάτων, όπως διεκδικούν εργαζόμενοι και φορείς της περιοχής;

-στο γεγονός ότι η επιχειρηματική δράση στη διαχείριση των απορριμμάτων υπαγορεύεται από τις ανάγκες κερδοφορίας των ομίλων που αποδεδειγμένα έχει σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις, στην υγεία του λαού και στην προστασία του περιβάλλοντος, στις εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων καθώς και τη μεταφορά των βαρών στις πλάτες των δημοτών;».