Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πρόστιμο έως
5.000 ευρώ για
απλήρωτα κοινόχρηστα!


Μεγάλες αλλαγές έρχονται για τα απλήρωτα κοινόχρηστα, ένα ζήτημα που απασχολεί περισσότερες από τις μισές πολυκατοικίες των μεγάλων αστικών κέντρων.

Από τον Οκτώβριο μάλιστα οι διαφορές για τα κοινόχρηστα που είναι απλήρωτα θα επιλύονται με υποχρεωτική διαμεσολάβηση.

Η νέα διαδικασία αναμένεται να επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τον διαχειριστή και τους συνεπείς ενοίκους  μιας πολυκατοικίας, ευνοώντας τους κακοπληρωτές, καθώς η προσπάθεια είσπραξης των κοινοχρήστων θα περιλαμβάνει επιπρόσθετα έξοδα «διαμεσολάβησης» όπως η αμοιβή του διαμεσολαβητή και του δικηγόρου.

Ειδικότερα αν δεν υπάρχει συμφωνία των δύο μερών, η αμοιβή του διαμεσολαβητή  ορίζεται στα 100 ευρώ για τις υπηρεσίες μίας ώρας, με την ελάχιστη αμοιβή  που δύναται  να αναλάβει να φτάνει τα 250 ευρώ ανεξάρτητα από τις αμοιβές των δικηγόρων της κάθε πλευράς.

Στην περίπτωση που ο ένας εκ των δύο εμπλεκομένων δεν προσέρχεται  στη διαδικασία της διαμεσολάβησης παρότι κλήθηκε νομότυπα σε αυτήν, ο διαμεσολαβητής  συντάσσει σχετικό πρακτικό και το άλλο μέρος δικαιούται να προσφύγει δικαστικά, επισυνάπτοντας στην αγωγή  ή σε άλλο ένδικο βοήθημα  αντίγραφο του σχετικού πρακτικού.

 

Στην τελευταία  περίπτωση με απόφαση  του δικαστηρίου που επιλαμβάνεται  της διαφοράς επιβάλλεται  στο διάδικο μέρος  το οποίο  δεν προσήλθε  στη διαδικασία της διαμεσολάβησης, αν και κλήθηκε νομότυπα, χρηματική ποινή από 1.000 έως 5.000 ευρώ όπως και επιπλέον χρηματική ποινή ποσοστού 0,2%  επί του αντικειμένου  της διαφοράς  σε περίπτωση ήττας του  και ποσοστού 0,1% επί του αντικειμένου της διαφοράς σε περίπτωση εν μέρει ήττας του.

Με το θεσμό της διαμεσολάβησης η Κυβέρνηση  φιλοδοξεί να δώσει λύση στο μεγάλο πρόβλημα των απλήρωτων κοινοχρήστων που τα τελευταία χρόνια έχει γίνει « βραχνάς» για τους διαχειριστές των πολυκατοικιών.

Πηγή: εφημερίδα Δημοκρατία