Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ψηφίστηκε στη βουλή
ο νέος ΚΟΚ με τα
εισοδηματικά κριτήρια


Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών που μεταξύ άλλων συνδέει το ύψος των προστίμων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας με τα εισοδήματα του παραβάτη και καθορίσει το πλαίσιο λειτουργίας των ταξί, των εταιριών διαμεσολάβησης όπως είναι η taxibeat αλλά και της uber.

Επί της αρχής του νομοσχεδίου οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ ψήφισαν υπέρ, η Νέα Δημοκρατία, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι καταψήφισαν, ενώ ΚΚΕ, Χρυσή Αυγή και Ένωση Κεντρώων δήλωσαν «παρών».
Αναφορικά με τον ΚΟΚ οι προωθούμενες διατάξεις φέρνουν οριζόντια μείωση κατά 50% σε όλα τα πρόστιμα (εξαιρούνται ορισμένες σοβαρές παραβάσεις όπως παραβίαση ερυθρού σηματοδότη, υπέρβαση ορίου αλκοόλ κ.α. ). Το ύψος του προστίμου που θα διαμορφωθεί μετά την οριζόντια μείωση θα αποτελεί την ελάχιστη βάση που θα προσαυξάνεται εως τριπλασιασμού ανάλογα με τα εισοδηματικά κριτήρια του παραβάτη.

Ειδικότερα, για εισοδήματα από 0 – 50.000 ευρώ δεν θα υπάρχει προσαύξηση. Από 50.001 εως 100.000 ευρώ διπλασιασμός του προστίμου. Από 100.001 και άνω τριπλασιασμός του προστίμου.