Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η άποψη του Αθ.
Κριτσινέλη για την
ψηφοφορία ''Δημητριάδη''


Ο επίτιμος δημότης Μαραθώνας Αθανάσιος Κριτσινέλης μας έστειλε επιστολή του την οποία δημοσιεύουμε αυτούσια.

Με αφορμή την από 19/3/2018 απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Μαραθώνα, με την οποία αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία η ονοματοδοσία του κλειστού γυμναστηρίου στο πολιτιστικό και αθλητικό πάρκο Νέας Μάκρης σε «ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ», προς τιμήν του επί δεκαετίες Προέδρου του Επιμορφωτικού Συλλόγου Νέας Μάκρης, με πάγια αναγνωρισμένη άποψη ότι ο εκλιπών αφιλοκερδώς αγωνίστηκε, βελτίωσε και ανέπτυξε τον Σύλλογο, δεν θα ασχοληθώ με τη θετική αντιμετώπιση του θέματος από τους πλείστους δημοτικούς συμβούλους, που ψήφισαν το αυτονόητο, αλλά θα σταθώ στους τρεις μειοψηφήσαντες γιατί με εντυπωσίασαν οι θέσεις τους.

Ο εισηγητής του θέματος κ. Ιωάννης Ζαγάρης, δεν εισηγήθηκε καν. Απλώς ανέγνωσε το πρακτικό ν.2 της από 9/2/2018 απόφασης της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής με το οποίο με ψήφους 5 έναντι 3 καταψηφίστηκε η ονοματοδοσία του Γυμναστηρίου. Ο εισηγητής κ. Ζαγάρης και κάθε εισηγητής έχει υποχρέωση να αναλύει το θέμα που εισηγείται και να τεκμηριώνει την άποψή του με επιχειρήματα και σαφείς θέσεις, άλλως η εισήγησή του είναι ατελής και στην περίπτωσή μας ανύπαρκτη.

Ο κ. Γεώργιος Νησιώτης θεώρησε ότι η ονοματοδοσία προτείνεται για ψηφοθηρικούς λόγους, αναφέροντας την υποτιθέμενη αντίθεση των κατοίκων Μαραθώνα και Νέας Μάκρης. Κύριε Νησιώτη έχετε κάποια άποψη και δικαίωμά σας, αλλά είστε εκτός θέματος. Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με την ονοματοδοσία του Γυμναστηρίου; Διευθύνατε στο παρελθόν τον φορέα που διαχειρίζεται το χώρο του Γυμναστηρίου. Γιατί λοιπόν ως ο πλέον κατάλληλος δεν εκφράσατε ξεκάθαρα τη θέση σας, τη γνώμη σας ή έστω  την αντίθεσή σας στο όνομα ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ, με τον οποίο είχατε συνεργαστεί στο παρελθόν;

Η 3η αρνητική ψήφος ανήκει στον κ. Γεώργιο Κοροβέση, ο οποίος είπε μία υποτιθέμενη ιστορία για κάποιον ήρωα γέροντα που πρότεινε να ονομαστεί ο δρόμος του, όχι με το όνομά του αλλά με το τοπωνύμιο της μάχης που ηρωικώς αγωνίστηκε. Καλή η προσπάθεια, αλλά αγγίζει τα όρια του άκρατου λαϊκισμού. Και είστε νέος άνθρωπος. Ας το αναλύσουμε: με το παράδειγμά σας θέλατε να μειώσετε ή να μηδενίσετε την αξία του εκλιπόντος και δικαίωμά σας να το πιστεύατε, αλλά δεν είχατε, ούτε είπατε εναλλακτική πρόταση.

Κύριοι, είστε οι εκλεκτοί αιρετοί παράγοντες του τόπου και πιστεύω ότι δεν είχατε μελετήσει το θέμα. Δηλαδή η θέση σας έπρεπε να στηριχτεί στους λόγους για τους οποίους διαφωνείτε με την ονοματοδοσία. Δεν είχατε όμως τη γνώση να έχετε σαφή άποψη. Για ενημέρωσή σας λοιπόν σας γνωρίζω ότι υφίσταται παγκόσμιος Εθιμικός κανόνας, στους αθλητικούς χώρους να δίδονται ονόματα ατόμων που έχουν συνδέσει τη ζωή τους με τον χώρο ή αν δεν υπάρχει τέτοιο άτομο να χρησιμοποιείται  το τοπωνύμιο της περιοχής. Π.χ: «ΣΤΑΔΙΟ ΣΠΥΡΟΣ ΛΟΥΗΣ», «ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ», «ΝΙΚΟΣ ΓΚΑΛΗΣ», «ΜΠΕΡΝΑΜΠΕΟΥ», «ΜΕΑΤΣΑ», (και εάν θέλετε να αναφέρω εκατοντάδες) ή «ΓΗΠΕΔΟ ΓΟΥΕΜΠΛΕΙ», «ΧΑΡΙΛΑΟΥ», «ΤΟΥΜΠΑΣ» κ.λ.π. Εν κατακλείδι εάν εγώ που πιθανόν να σας είμαι αντιπαθής, πρότεινα να μετονομαστεί το γήπεδο Τούμπας σε γήπεδο «ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΔΑΣ» θα διαφωνούσατε; Δεν πιστεύω. Διατυπώστε λοιπόν τα επιχειρήματα της άρνησής σας άμεσα χωρίς περιστροφές, λαϊκισμούς και μικροδικαιολογίες.

Τέλος θα κρίνω την απουσία από την ψηφοφορία της κ. Αναστασίας Ρίζου η οποία ήταν παρούσα στην έναρξη της συνεδρίασης.  Τόσο στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, όσο και στη συνέχεια, η κυρία Σύμβουλος ήταν αρνητική στην ονοματοδοσία. Ως νυν Πρόεδρος όμως του Φορέα που διαχειρίζεται το χώρο του Γυμναστηρίου και σύμφωνα με την επιστημονική της κατάρτιση και την κοινωνική της θέση, δεν επιτρέπεται να είναι αδαής ως προς τους εθιμικούς κανόνες και εάν έχει άλλη άποψη, έχει ηθική υποχρέωση να την καταθέσει.

Όπως προείπα είστε οι εκλεκτοί αιρετοί παράγοντες και με στεναχωρεί που βλέπω τόση άγνοια. Ασχολείστε με την πολιτική. Θα δεχτείτε λοιπόν κρίσεις και κριτικές.

 Αθανάσιος Κριτσινέλης

Επίτιμος Δημότης Μαραθώνα