Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο δήμος Ρ - Π
για τα δεσποζόμενα
και αδέσποτα ζώα


Ανακοίνωση Τύπου από τον δήμαρχο Ραφήνας Πικερμίου Βαγγέλη Μπουρνούς για τα δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα.
Ο Δήμος Ραφήνας Πικερμίου, με την ευαισθησία που το διακρίνει, προσπαθεί, με τα περιορισμένα  μέσα που διαθέτει,  να εναρμονιστεί πλήρως με τις διατάξεις της Εθνικής Νομοθεσίας που αναφέρονται στην προστασία των ζώων συντροφιάς και παίρνει μέτρα τόσο για τα δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς όσο και για τα αδέσποτα.
Τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, σύμφωνα με το άρθρο 9 του Ν. 4039/2012 και το άρθρο 46 του Ν. 4235/2014, είναι ευθύνη διαχείρισης του Δήμου, στα διοικητικά όρια του οποίου βρίσκονται, είτε ως αποτέλεσμα τοπικών ενεργειών είτε ως εγκατάλειψη από περαστικούς της περιοχής μας. 
Αγόγγυστα οι υπηρεσίες του Δήμου προσπαθούν να  αντεπεξέλθουν στην υποχρέωση τους για τη διαχείριση και την περίθαλψη των αδέσποτων ζώων συντροφιάς. Στο πλευρό του ο Δήμος έχει την αμέριστη συμπαράσταση και βοήθεια του Φιλοζωικού Συλλόγου Ραφήνας – Πικερμίου «ΠΗΓΑΣΟΣ». Όλα τα μέλη του Φιλοζωικού προσπαθούν καθημερινά να απαλύνουν την κακομεταχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς. Βασικός και καθοριστικός είναι ο ρόλος του στην διαδικασία των υιοθεσιών τόσο των αδέσποτων σκυλιών όσο και των γατιών. Σκοπός της συνεργασίας  είναι αφενός η σταθεροποίηση, η καταγραφή και η σταδιακή μείωση του αριθμού των αδέσποτων ζώων μέσω της στείρωσης, της σήμανσης, της καταγραφής  και της υιοθεσίας τους και αφετέρου η φροντίδα για την ευζωία αυτών με την παροχή της εκάστοτε κτηνιατρικής φροντίδας όπως και την εξασφάλιση τροφής .
Ενδεικτικά,  αναφέρουμε από τις αρχές του 2018 στο Δήμο μας έχουν υιοθετηθεί, με επιτυχία, 23 αδέσποτοι σκύλοι συντροφιάς και αρκετά γατιά. Επίσης σε δωδεκάμηνη διάρκεια έχουν περιθαλφθεί περισσότερα από 300 αδέσποτα ζώα συντροφιάς.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο Δήμος Ραφήνας – Πικερμίου έχει προγράμματα, με ιδίους πόρους χρηματοδότησης, που αφορούν : α. την σίτιση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς (34.000,00€ ), β. την περίθαλψη και την παροχή κτηνιατρικών υπηρεσιών, περιγράφονται  69 ενέργειες – επεμβάσεις (40.000,00€), γ. συνεργάζεται με ειδικό εκπαιδευτή αδέσποτων ζώων συντροφιάς, δ.  έχει αναπτυχθεί μηχανισμός καταγραφής των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς του Δήμου, ε. υπάρχει ενεργή Πενταμελής Επιτροπή διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς, με εγγεγραμμένες  αποφάσεις, που εφαρμόζονται και  στ. γίνονται δράσεις ευαισθητοποίησης, ενημέρωσης και καλλιέργειας της συνείδησης του υπεύθυνου ιδιοκτήτη συντροφιάς  ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο της εγκατάλειψης ζώων.  
Στόχος  μας είναι καθημερινά να βελτιώνουμε την δράση μας, να αυξάνουμε τους πόρους μας για την διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, να δημιουργούμε συνθήκες ώστε να  γίνονται  όσο το δυνατόν περισσότερες υπεύθυνες υιοθεσίες  αδέσποτων ζώων συντροφιάς και να βγαίνουμε νικητές από αυτόν τον αγώνα έχοντας στο πλευρό μας υπεύθυνα Σωματεία και ευαισθητοποιημένους κατοίκους .