iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Παρασκευή - 29 Μαρτίου 2024

Έφυγε από τη
ζωή ο θρυλικός
Καπετάν Ερμής


Σε ηλικία 100 ετών έφυγε από τη ζωή ο Βασίλης Πριόβολος, γνωστός και ως «καπετάν Ερμής» από τον αγώνα του στην Αντίσταση.

Ο έλληνας αντιστασιακός είχε εμφανιστεί στις 17 Μαρτίου στο συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής όπου και βραβεύτηκε σε κλίμα συγκίνησης.

Ο Βασίλης Πριόβολος που είχε γεννηθεί το 1918, ήταν καπετάνιος του ΕΛΑΣ κατά την Κατοχή και αργότερα του ΔΣΕ κατά τον εμφύλιο πόλεμο. Υπήρξε προσωπικός φίλος του Αρη Βελουχιώτη ενώ διετέλεσε και υπασπιστής του. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του εντάχθηκε στο ΚΚΕ.

Στα χρόνια της μεταπολίτευσης εντάχθηκε στο ΠΑΣΟΚ και υπήρξε στενός φίλος και συνεργάτης του Ευάγγελου Γιαννόπουλου. Επί κυβερνήσεων Ανδρέα Παπανδρέου υπήρξε αντιπρόεδρος της τότε Επιχείρησης Αστικών Συγκοινωνιών (ΕΑΣ), του σημερινού ΟΑΣΑ.

Επίσης διετέλεσε πρόεδρος της Πανελλήνιας Οργάνωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και του Πανελλήνιου Συλλόγου Μνήμης Αρη Βελουχιώτη.

Ο Βασίλης Πριόβολος γεννήθηκε στη Χρύσω Ευρυτανίας, στα Αγραφα. Σπούδασε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και έλαβε πτυχίο πολιτικού μηχανικού.