iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Πέμπτη - 25 Απριλίου 2024

Μποφόρ, τυράκια, πλαζ
στη συνεδρίαση του
δημοτικού συμβουλίου


Με ένταση, αλλά χωρίς ακρότητες και με πολύ ενδιαφέρον η πρώτη μεταπασχαλινή συνεδρίαση του δήμου Ραφήνας Πικερμίου. 

Το ενδιαφέρον στο προ ημερησίας σκέλος της συνεδρίασης σχεδόν μονοπώλησε το θέμα του παραλιακού μετώπου, αλλά και η καλοκαιρινή ''ασφυξία'' που αναμένεται από τα έξτρα πλοία.

Πολλά τα σημεία που κατέγραψε το ρεπορτάζ της ηλεκτρονικής εφημερίδας iselida.gr.

''Μια πόλη που αναπτύσσεται έχει προοπτική, μιά πόλη που συρρικνώνεται δεν έχει μέλλον'' επισήμανε ο δήμαρχος Βαγγέλης Μπουρνούς, ο οποίος χαρακτήρισε ιστορικής σημασίας την εκχώρηση της παραλίας Μαρίκες και του Αγίου Νικολάου στη δικαιοδοσία του δήμου (είχε προηγηθεί η θετική εισήγηση του ΟΛΡ για εκχώρηση της παραλίας Κόκκινο Λιμανάκι και του πάρκου Καραμανλή).

Ο κ. Μπουρνούς σημείωσε πως τις επόμενες ημέρες θα αρχίσει διαβούλευση με όλους τους φορείς και τους πολίτες, ενώ θα συνεδριάσει και η επιτροπή διαβούλευσης του δήμου. Την επόμενη Τρίτη υπογραμμίζουμε θα συνεδριάσει ειδικά για το θέμα του λιμανιού το δημοτικό συμβούλιο κατόπιν αιτήματος δημοτικών συμβούλων. Ο δήμαρχος υπενθύμισε τα όσα θετικά έγιναν στο περιφερειακό συμβούλιο ανατολικής Αττικής με τις δεσμεύσεις και εξαγγελίες του πρωθυπουργού και των αρμόδιων υπουργών για το παράλιο μέτωπο. Σε μία χαρακτηριστική αποστροφή είπε πως ο Οργανισμός Λιμένος Ραφήνας έχει ρόλο εισπράκτορα των εσόδων από τα εισιτήρια, καμία δικαιοδοσία στα δρομολόγια και κουμάντο για τις αφίξεις των πλοίων κάνει το συμβούλιο ακτοπλοικών συγκοινωνιών, το υπουργείο ναυτιλίας και το Λιμενικό, απαντώντας στον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Δαμιανό Φαφούτη, ο οποίος ρώτησε τι ακριβώς θα τεθεί σε διαβούλευση αφού δεν είναι γνωστό ακόμη το αναπτυξιακό σχέδιο του ΟΛΡ και του ΤΑΙΠΕΔ. "Δεν καταλαβαίνω το θέμα της διαβούλευσης¨είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Φαφούτης μάλιστα επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί αναλυτικά στην επόμενη "ειδική" συνεδρίαση. Μίλησε πάντως γιά "τυρί στη φάκα" εννοώντας πως παραχωρήθηκαν στον δήμο δύο παραλίες και δύο άλλοι χώροι για να διπλασιαστούν τα καράβια. Χρειάζονται δυναμικές αντιδράσεις είπε ο κ. Φαφούτης και αν δεν προτίθεται να τις πάρει η Δημοτική Αρχή να ενημερώσει ώστε να αντιδράσει η αντιπολίτευση.

Ο κ. Μπουρνούς σημείωσε πως δεν πήραμε κανέναν"τυράκι" αλλά ως πρέπει να κατατεθεί έως τις 15 Μαίου στο ΤΑΙΠΕΔ το σχέδιο του δήμου και συμπλήρωσε με έμφαση  "πήραμε μια "γεύση" του τι θα γίνει το καλοκαίρι τις ημέρες του Πάσχα που για να πιει κάποιος καφέ στην πλατεία έπρεπε να παρκάρει τρία χιλιόμετρα μακριά". Μετά από 37 χρόνια, από το 1981 που η τότε κυβέρνηση έδωσε όλη την παράλια ζώνη από το Μάτι ως το Μελτέμι στον ΟΡΛ, κερδίζουμε πάλι τις ακτές και ότι μας ανήκει. Είχε χαθεί η εικόνα της παραλιακής πόλης και την  επανακτούμε. Μη συνδέετε τη χερσαία ζώνη με το θέμα των καραβιών, είναι στρατηγικό λάθος κ. Φαφούτη είπε ο δήμαρχος.

Επίσης ο τ. δήμαρχος και νυν γενικός γραμματέας του δήμου Βασίλης Πιστικίδης σημείωσε πως αυτό που συνέβη με τα τέσσερα σημεία "επιστροφής" είναι το πρώτο βήμα. Οι άλλες κυβερνήσεις τόσα χρόνια δεν έδωσαν τίποτα, τώρα πήραμε έστω σε πρώτη φάση και αυτά. Να είμαστε ενωμένοι για να διεκδικήσουμε και άλλα τόνισε ο κ. Πιστικίδης και πρόσθεσε πως ο υπουργός ναυτιλίας δεν δεσμεύθηκε όταν του ζητήθηκε στη σύσκεψη της Μ. Τετάρτης να παραχωρηθούν επίσης το Μπλε Λιμανάκι και η κεντρική πλαζ. "Μήπως μαγειρεύεται επέκταση του λιμανιού εκατέρωθεν προς Μπλε και πλαζ διερωτήθη ο τ. δήμαρχος και επανέλαβε πως η Δημοτική Αρχή "δεν τσιμπάει σε τυράκια".

Από την πλευρά του ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Μπάμπης Ζαφειρόπουλος υποστήριξε πως η απόφαση για κλείσιμο της Αραφηνίδων Αλών την Κυριακή το απόγευμα δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα, αντιθέτως τα πλοία πολλαπλασιάστηκαν και θα πρέπει να ληφθούν άλλα μέτρα. Η επιτυχία είναι σχετική σημείωσε ο κ. Ζαφειρόπουλος. Η αλλαγή για τον πολίτη δεν υφίσταται παρά μόνο σε ψυχολογικό επίπεδο για τις παραλίες. Δεν μπορώ να πάω με το αυτοκινητό μου στην πλαζ της Ραφήνας είπε χαρακτηριστικά. Πρέπει να αλλάξει η ταυτόχρονη άφιξη των πλοίων είπε ο κ. Ζαφειρόπουλος. Πήρατε αυτό που θέλατε και μπράβο, αλλά το ζητούμενο είναι να έχουμε παρέμβαση στο πάρκινγκ και να απελευθερωθεί η πόλη από τη "θηλιά" των υπεράριθμων πλοίων που δεν αντέχει.

Τέλος η ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλος Αμαλία Τόκα είπε στον δήμαρχο "εγώ δεν θα κόμπαζα, γιατί οι δεσμεύσεις είναι προφορικές και όχι γραπτές".