Εκτύπωση αυτής της σελίδας

''Καμπανάκι'' κινδύνου
από το πρακτορείο
Bloomberg


Στα μέτωπα και στις προκλήσεις -τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό- με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπος ο Αλέξης Τσίπρας, την ώρα που η Ελλάδα ετοιμάζεται για την έξοδο από τα Μνημόνια, αναφέρεται το πρακτορείο Bloomberg.

Η προετοιμασία της μεταμνημονιακής περιόδου, οι πρώτες εκλογές μετά τη λήξη του προγράμματος αλλά και οι αντιπαραθέσεις τόσο με συμμάχους όσο και με την αντιπολίτευση συνθέτουν το σκηνικό στο εσωτερικό. Την ίδια ώρα στο μέτωπο της εξωτερικής πολιτικής ο Ελληνας πρωθυπουργός βρίσκεται αντιμέτωπος με τις αυξανόμενες εντάσεις με την Τουρκία και την περιφερειακή αστάθεια που προκαλεί η διαμάχη για την ονομασία της πΓΔΜ.

Η ικανότητα του κ. Τσίπρα να «πλοηγήσει» τη χώρα θα μπορούσε να καθορίσει το πόσο σταθερή θα είναι η Ελλάδα και η περιοχή τα επόμενα έτη, σύμφωνα με ειδήμονες, ενώ τις εξελίξεις παρακολουθούν με ενδιαφέρον η Ευρωπαϊκή Ενωση, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

Το χειρότερο πρόβλημα, η τουρκική προκλητικότητα

«Το χειρότερο πρόβλημα για τον κ. Τσίπρα, για την κυβέρνηση, αλλά και για την Ελλάδα είναι η τουρκική προκλητικότητα», σύμφωνα με τον κ. Αριστείδη Χατζή, καθηγητή Νομικής και Οικονομικών του Πανεπιστημίου Αθηνών, αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg στο εκτενές δημοσίευμά του.

«Η μειούμενη αμερικανική επιρροή στην περιοχή είναι ένας παράγοντας αποσταθεροποίησης και το στοίχημα είναι πολύ υψηλό», σημείωσε, συμπληρώνοντας πως η Ελλάδα δεν αποτελεί πρωταρχικό θέμα για την Τουρκία, αλλά μέρος ενός συνολικού σχεδίου του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να εδραιώσει την ηγεμονία του στην περιοχή.