iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Παρασκευή - 29 Μαρτίου 2024

Σοκ! Αποφυλακίζονται
εκατοντάδες επικίνδυνοι
κακοποιοί...


Νέο κύμα αποφυλακίσεων εκατοντάδων επικίνδυνων κακοποιών αναμένεται τους επόμενους μήνες, καθώς θα κάνουν χρήση του βευνοικού νόμου Παρασκευόπουλου για την αποσυμφόρηση των φυλακών. Αναμεσά τους και οι ληστές με τα καλάσνικοφ.

Πρόκειται για τα μέλη 38 γεωργιανών και αλβανικών συμμοριών που εισέβαλαν σε σπίτια και λήστευαν, αφού πρώτα έδεναν χειροπόδαρα τους ενοίκους για να τους βασανίσουν, και 18 μεικτών ομάδων Ελλήνων (κυρίως Ρομά) και αλλοδαπών που με πρωτοφανή σκληρότητα πραγματοποιούσαν επιθέσεις σε ηλικιωμένους, γυναίκες και παιδιά μέσα στα σπίτια τους ή τρύπωναν μέσα για να τα κλέψουν. Ολες οι υποθέσεις εξιχνιάστηκαν από την Αστυνομία από το 2010 μέχρι και το 2014. 

Αξίζει να τονιστεί ότι γίνονται συσκέψεις για το θέμα της αντιμετώπισης των ληστών που θα αποφυλακιστούν, καθώς τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι οι περισσότεροι μετά το διάλειμμα στη φυλακή επιστρέφουν στις παλιές τους συνήθειες, και μάλιστα με σκληρότερο τρόπο. Η Ασφάλεια Αττικής βρίσκεται σε συναγερμό, καθώς γνωρίζει ότι οι περισσότεροι από αυτούς θα βγουν και πάλι στη δράση με απρόβλεπτα αποτελέσματα για τη δημόσια ασφάλεια. Μάλιστα αναμένεται να συστήσει ακόμη και ειδικές ομάδες παρακολούθησης και χαρτογράφησης των σκληρών αυτών κακοποιών.

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. δείχνουν ιδιαίτερα προβληματισμένοι καθώς η αποφυλάκιση των συγκεκριμένων ατόμων γίνεται σε μια περίοδο όπου η εγκληματικότητα χτυπάει κόκκινο. Από εισβολές σε σπίτια, όπως η περίπτωση του 52χρονου επιχειρηματία Αλέξανδρου Σταματιάδη στην Κηφισιά, μέχρι διαρρήξεις, ανατινάξεις ΑΤΜ, αλλά και επιθέσεις σε γυναίκες, όπως στην περίπτωση της 25χρονης νοσηλεύτριας στο Πεδίον του Αρεως. Στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αλλά και μάχιμοι αξιωματικοί έχουν κουραστεί να συλλαμβάνουν ξανά και ξανά τους ίδιους σκληρούς κακοποιούς, οι οποίοι είτε αποφυλακίζονται χρησιμοποιώντας τις ευνοϊκές διατάξεις του νόμου, είτε παίρνουν άδειες και γίνονται καπνός. 

Aνακυκλώσιμη εγκληματικότητα

Τα στατιστικά στοιχεία των τελευταίων μηνών δείχνουν έξαρση του φαινομένου των ληστειών αλλά και μια «ποιοτική» αναβάθμιση των συμμοριών, που φτάνουν ακόμη και στο σημείο να πυροβολούν τα θύματά τους. Η Ασφάλεια προχώρησε σε χαρτογράφηση των εγκληματικών ομάδων και κατέληξε ότι σε μεγάλο αριθμό τα μέλη τους αποτελούνται από σεσημασμένους κακοποιούς. 

Η Ασφάλεια Αττικής εδώ και αρκετές ημέρες σε συνεχή επαφή με τις σωφρονιστικές υπηρεσίες προσπαθεί να καταρτίσει λίστα με τα άτομα που αναμένεται να βγουν σύντομα από τη φυλακή, σε μια προσπάθεια να ελέγξει την κατάσταση και να προλάβει το κακό. Ο αριθμός δεν έχει ακριβώς προσδιοριστεί, αλλά μιλάμε για εκατοντάδες κακοποιούς Αλβανούς, Γεωργιανούς και Ελληνες, στην πλειονότητά τους Ρομά, πολλοί από τους οποίους είναι σίγουρο ότι θα ριχτούν και πάλι στη δράση. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αστυνομία είναι υποχρεωμένη να καταρτίσει ένα ειδικό σχέδιο και να διαθέσει αστυνομικούς οι οποίοι θα ασχοληθούν με την παρακολούθηση των επικίνδυνων κακοποιών που αποφυλακίζονται, σε μια προσπάθεια να αποκωδικοποιήσουν τις κινήσεις τους και να ελέγξουν την κατάσταση. Τουλάχιστον όσο αυτό είναι εφικτό. «Αυτός ο νόμος μάς δημιουργεί πολλά προβλήματα γιατί κυνηγάμε τους ίδιους ανθρώπους οι οποίοι πέρασαν αρκετά χρόνια στη φυλακή και είχαν τον χρόνο να σκεφτούν τα λάθη τους και να βελτιώσουν τις τακτικές τους. Μιλάμε καθαρά για ανακυκλώσιμη εγκληματικότητα», αναφέρει στο «ΘΕΜΑ» αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. και προσθέτει: «Πιστεύω ότι οι καταστάσεις που θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε από εδώ και πέρα θα είναι πολύ πιο δύσκολες και σίγουρα πιο επικίνδυνες».