iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Πέμπτη - 28 Μαρτίου 2024

Αυτές είναι
οι πιο αστείες
ελληνικές λέξεις


Άγνωστες ελληνικές λέξεις.

Όσο οι κωμικοί ετοιμάζονται πυρετωδώς για το φετινό Athens Comedy Festival –που επιστρέφει για ένα τριήμερο (11-13/5) στον Πολυχώρο, Ιερά Οδός 13 (Gazi Live, Acro, Φως και Petrogazi) με 32 συνολικά παραστάσεις σε τέσσερις αυτή τη φορά σκηνές και τις προπωλήσεις να έχουν ήδη ξεκινήσει– ήρθε η ώρα να εμπλουτίσεις το λεξιλόγιό σου με μερικές ακόμα λέξεις. 

Μιχάλης Μαθιουδάκης: ακουμποπατούσι 
Τρυφερό συνήθειο ζευγαριών στην ηλικία των -άντα και άνω τις κρύες νύχτες του χειμώνα. Τα πέλματα σμίγουν και ενώνουν θερμοκρασία και συναισθήματα, σε μια διαδικασία που ενέχει μια δόση πρακτικότητας και μία ποδολαγνείας. 

Blink Mike: βρωμοπούσι 
Πέρα από ατυχές βλαχοελληνοαγγλικό πάντρεμα κίνκι διέγερσης, είναι η επίσημη ονομασία παραθαλάσσιας περιοχής στη Σαλαμίνα. Παρεμπιπτόντως, πέρσι κρίθηκε ακατάλληλη για κολύμπι λόγω μολυσμένων νερών. Τυχαίο; Εντελώς. 

Δημήτρης Μακαλιάς: μολαταύτα (ή μολοταύτα) 
Λόγια επίδραση στη φράση «Μ’ όλα αυτά». Παρά τη σοβαροφάνεια και τον… καθαρευουσιανισμό που επικαλείται, ο μόλος που το προϋπαντεί το φέρνει συνειρμικά στη ζωή των λιμανιών ή έστω σε κάποιο στίχο του Καββαδία. 

Άγγελος Σπηλιόπουλος: τούμπαλιν 
Ή το συνώνυμο «τανάπαλιν». Επιρρήματα με μία κάπως fantasy αισθητική, τύπου «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών».

Τόνις Σφήνος: Σελώσου!

Ιδανικό ερωτικό καγκουροκάλεσμα για σκαρφάλωμα γκομενέτου στο δικάβαλο. Σφυρίζεις αλά σύγχρονος τσοπάνος, γυρνάς το κεφάλι 45 μοίρες και –με νόημα και τσουλούφι– φορτώνεις. 

Βύρωνας Θεοδωρόπουλος: πάμπολλα 
Αν δεν έφτανε ένα ολόκληρο bit από το «Στα Πλάγια» για να σε πείσει, δοκίμασέ το ελεύθερα στην καθημερινότητά σου. Βάλε το «πάμπολλα» σε μια παραγγελία μανάβικου, σε μια συζήτηση στη δουλειά, σε ένα φιλοσοφικό status στο Facebook, βρε αδερφέ, και όλα θα γίνουν καλύτερα (αν δεν πιάσει, ξαναπροσπάθησε).

Χρύσα Κατσαρίνη: χλιμίτζουρας 
«Είναι διαρκώς σε φάση διακοπών, καθώς ρετάρει ή και ρετιράρει παρακολουθώντας το Ρετιρέ μέχρι ύπνου, πάντα μεταξύ ξύπνιου και ηλιθίου που είναι», όπως γράφει η Φρικηπαίδεια. Κατά πάσα πιθανότητα από το χλιμίντρισμα και από το άλογο του αλόγου, ο χαρακτηρισμός αποδίδεται συνήθως σε βλακώδεις, γλοιώδεις τύπους που κυνηγούν τη προσωπική επίδειξη με φτηνά μέσα. 

Αριστοτέλης Ρήγας: κομπορδέλι 
Είναι πτηνό; Είναι φαγητό; Είναι εξάρτημα; Είναι ναυτικός κόμπος; Κανείς δεν ξέρει. Ούτε καν ο Αριστοτέλης που μόλις το σκέφτηκε. 

Στέλιος Ανατολίτης: καρεκλοντίβανο 
Εύκολο και πρακτικό. Καρέκλα που γίνεται ντιβάνι, κρεβάτι, σκαμπό, σαλέ, σύνθετο και δεν-ξέρω-και-εγώ-τι-άλλο. Για οδηγίες συμβουλέψου τα προσπέκτους γνωστής μάρκας σουηδικών επίπλων. Ιδανικό για ψυχαναλυτικές συνεδρίες που δεν ξέρεις πώς θα καταλήξει η φάση.

Διονύσης Ατζαράκης: βούζβακας 

«Εσύ που το διαβάζεις αυτό, αν δεν ξέρεις τι σημαίνει βούζβακας, είσαι βούζβακας». Μιλάς με γρίφους γέροντα και μας αφήνεις βούζβακες.

Γιώργος Αγγελόπουλος: ανατσουτσουριάζω 
Έχει που έχει το «τσουτσουριάζω» με το διπλό «τσου» να θυμίζει χαϊδευτικά το αντρικό μόριο, έχει και το «ανα» μπροστά για έξτρα έμφαση. Εν ολίγοις, ό,τι πιο περιγραφικό στο «μου σηκώθηκε η τρίχα», που σίγουρα δεν δημιουργεί και τους καλύτερους συνειρμούς. 

Ηλίας Φουντούλης: μπομπότα 
Καλαμποκόπιτα ή αλλιώς η γλυκιά πίτα που έθρεψε γενιές και γενιές φτώχειας, την περίοδο της γερμανικής και της ιταλικής κατοχής. Τη σήμερον ημέρα μπορεί να την ακούσεις μόνο σε φάση υπερενθουσιασμού των νέων που ψάχνουν λέξη παραπλήσια στην «μπόμπα». 

Αλίκη Τσακούμη: γαμοπίλαφο 
ΟΚ, το πιλάφι είναι πολύ αστείο. Τώρα το υπόλοιπο ποιος το γαμ*; 

Δημήτρης Χριστοφορίδης: πιπούλα 
Ολόκληρος Ρενέ Μαγκρίτ πέρασε στην ιστορία με μια σουρεαλιστική, αυτοαναφορική πίπα. Βάλε τώρα και μια υποκοριστική κατάληξη με τρυφερότητα και τσαχπινιά, και η επιτυχία είναι σίγουρη. Ειδικά αν δεν καπνίζεις.

Θωμάς Ζάμπρας: γκιζεράω 
«Μ’ αρέει τώρα να γκιζεράω τα Γιαννινάκια μ’. Την πόλη μου που περβατιώταν...», που έγραφε και ο Μακρυγιάννης. Στην ορεινή ντοπιολαλιά της Ηπείρου μέχρι σήμερα σημαίνει περιπλανιέμαι, τριγυρνάω ασκόπως. Πράγμα που θα δένει μπόμπα αν φτάσει στην Αθήνα, με άραγμα στην περιοχή δίπλα από τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας.

ΠΗΓΗ athinorama.gr